Succeed.cz/Fórum/Jak překonat strach z neúspěchu při zakládání vlastního podnikání?

Jak překonat strach z neúspěchu při zakládání vlastního podnikání?

Začít podnikat je pro mě něco jako skákat do neznámého, ale mám z toho strach. Všude kolem slyším příběhy o úspěšných podnikatelích, kteří to dokázali, ale co když já budu ten, co selže? Jak se vyrovnat s tím pocitem, že bych mohl všechno ztratit? Mám pocit, že strach z pádu mě brzdí a nedává mi možnost rozjet něco, co by mohlo být skvělé. Jak se dá překonat ten strach z neúspěchu a začít s podnikáním? Je vůbec možné mít úspěšný byznys bez toho, abych se bál? A co když udělám špatná rozhodnutí? Jak se připravit na případný neúspěch a překonat obavy? Jaké rady byste mi dali, abych neskončil s prázdnýma rukama a neztratil víru v sebe? Setkali jste se někdy s takovým strachem a jak jste ho zvládli? Co byste doporučili někomu, kdo chce začít podnikat, ale bojí se riskovat?

140 slov
1.4 minut čtení
6. 10. 2024
Bohuslav Blažek

Strach z neúspěchu je normální, když začínáš podnikat. Každý podnikatel to nějak prožil, i ti úspěšní. Je dobrý si uvědomit, že neúspěch není konec světa, spíš je to zkušenost. Můžeš se na to dívat jako na pokus a omyl – hodně lidí se učí tím, že zkoušejí a občas selžou. Zkus si nastavit malé cíle a postupně je plnit. Tím získáš sebedůvěru a uvidíš, že to jde. Mít plán B ti taky může pomoct uklidnit mysl. Snaž se soustředit na to, co můžeš udělat teď a jak se na případné problémy připravit. A hlavně, pokud uděláš chybu, neber to jako selhání, ale jako příležitost se něco naučit. Když to vezmeš takhle, strach bude menší. Každopádně buď trpělivý a nevzdávej se, i když to bude těžké.

125 slov
1.3 minut čtení
15. 10. 2024
Blanka Procházková

Strach z neúspěchu je normální, každej to zažívá. Nejde se mu úplně vyhnout, ale dá se s ním pracovat. Zkus si uvědomit, že neúspěch je součástí podnikání. Mnoho úspěšných podnikatelů prošlo nezdary, takže pokud selžeš, není to konec světa. Zkus se na to dívat jako na zkušenost, ze který se můžeš poučit. A co se týče příprav, udělej si dobrou analýzu trhu a plánuj dopředu. Neboj se mluvit s lidmi, co už podnikají - jejich rady ti můžou hodně pomoct. Hlavně nenech strach, aby tě paralyzoval. Když začínáš, ber to jako risk, ale i jako šanci. A pamatuj, že každý dělá chyby, důležitý je se z nich poučit a jít dál.

111 slov
1.1 minut čtení
26. 12. 2024
František Maleček
Succeed.cz/Články/Podnikatelské mindsety
Jak překonat strach z neúspěchu a najít odvahu začít podnikat?Objevte osvědčené techniky a mindsety, které vám pomohou překonat psychologické bariéry bránící v zahájení vlastního podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
6. 2. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky