Succeed.cz/Fórum/Proč by měla firma využívat pozitivní psychologii?

Proč by měla firma využívat pozitivní psychologii?

Zajímalo by mě, jaký má vlastně pozitivní psychologie vliv na podnikání. Mám pocit, že v dnešní době, kdy se stále více hovoří o duševním zdraví a pracovním prostředí, je to téma velmi aktuální. Jaký má tento přístup přínos pro zaměstnance i vedení firem? Může pozitivní psychologie skutečně zlepšit pracovní výkon a spokojenost zaměstnanců? Jaké konkrétní techniky nebo metody by firmy mohly využít k tomu, aby podpořily pozitivní myšlení mezi svými pracovníky? Slyšel jsem, že takové přístupy mohou vést k vyšší kreativitě a inovacím, ale zajímalo by mě, zda to má nějaké konkrétní důkazy nebo příklady z praxe. Jak se to dá implementovat v různých typech firem? A co třeba malé firmy versus velké korporace? Mají stejné možnosti? A jak to celé může ovlivnit firemní kulturu? Myslíte si, že by firmy měly investovat do školení nebo workshopů zaměřených na pozitivní psychologii? Jaké výsledky by mohly očekávat po aplikaci těchto principů? Jsem zvědavý na vaše názory a zkušenosti s tímto tématem.

159 slov
1.6 minut čtení
29. 9. 2024
Veronika Koudelková

Jasně, pozitivní psychologie má pro firmy hodně výhod. Zlepšuje pracovní atmosféru a motivaci zaměstnanců, což může vést k lepšímu výkonu a větší spokojenosti. Když se lidé cítí dobře, tak jsou kreativnější a otevřenější novým nápadům. Firmy můžou používat různé techniky jako třeba pravidelný feedback, uznání úspěchů, nebo různé týmové aktivity zaměřený na posílení vztahů mezi kolegy.

Pro malé firmy to může být o něco jednodušší, protože tam je obvykle tight-knit komunitka, kde si lidi víc pomáhají. Velké korporace zase mají víc zdrojů na školení a workshopy, takže můžou investovat do rozvoje pozitivní kultury.

Důkazy? Podle různých studií firmy, které implementovaly pozitivní psychologii, reportovaly vyšší produktivitu a nižší fluktuaci zaměstnanců. Takže jo, investice do školení může přinést ovoce. Pokud chtějí firmy měnit firemní kulturu směrem k pozitivnějšímu prostředí, určitě by se do toho měly pustit.

134 slov
1.3 minut čtení
2. 12. 2024
Aleš Malý

Pozitivní psychologie je fakt super věc, když to vezmeš z pohledu firem. Může to zlepšit atmosféru na pracovišti, což je dneska čím dál víc důležité. Když zaměstnanci cítí podporu a mají pozitivní přístup, tak se jim lépe pracuje, jsou spokojenější a vlastně i produktivnější. Firmy můžou využít různý metody jako mentoring, týmové aktivity zaměřený na rozvoj silných stránek nebo třeba workshopy na zlepšení komunikace a vztahů v týmu. Třeba Google má programy zaměřený na well-being a to se jim vyplácí – zaměstnanci jsou kreativnější a inovativnější.

Myslím, že malé firmy to můžou dělat taky, jen možná nemají takový rozpočet jako velký korporace, ale i maličkosti jako uznání dobré práce nebo pravidelný feedback může hodně pomoct. Firemní kultura se tím určitě změní k lepšímu. Když se zaměstnanci cítí dobře a mají pozitivní prostředí, tak to ovlivní celý tým.

Investice do školení nebo workshopů zaměřených na pozitivní psychologii se rozhodně vyplatí. Pak už to chce jenom udržovat tu dobrou energii a je dost pravděpodobný, že uvidíš lepší výsledky a celkovou spokojenost v týmu.

169 slov
1.7 minut čtení
13. 10. 2024
Miroslava Prchalová
Succeed.cz/Články/Podnikatelské mindsety
Proč je důležitá pozitivní psychologie v podnikání a jak ji aplikovat?Objevte, jak pozitivní psychologie může transformovat vaše podnikání, zvýšit výkonnost a přispět k dosažení cílů. Naučte se techniky a strategie pro i...
1000 slov
10 minut čtení
16. 9. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky