Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit strachu z neúspěchu při podnikání?

Jak se zbavit strachu z neúspěchu při podnikání?

Podnikání je pro mě jako skok do neznáma, ale ten strach z neúspěchu mě vždycky brzdí. Mám pocit, že při každém rozhodnutí váhám a přemýšlím o tom, co by se mohlo pokazit. Chci se ptát, jak se s tímto strachem vyrovnat? Je normální mít obavy z toho, že selžu, nebo je to něco, co bych měl překonat? Zkoušel jsem různé techniky, jako je vizualizace úspěchu nebo meditace, ale pořád se mi nedaří se toho strachu zbavit. Jak to dělají ostatní podnikatelé? Pomohlo by mi třeba sdílení zkušeností s ostatními lidmi v podobné situaci? Jaký mají názor na selhání a co ho pro ně znamená? Občas mám pocit, že když selžu, tak to bude konec všeho, ale slyšel jsem názory, že neúspěch může být cennou lekcí. Jak to vidíte vy? Co můžete doporučit někomu, kdo se snaží překonat strach z neúspěchu a chce začít podnikat bez tohoto břemene? Jak si nastavit správný mindset, aby mě strach nezastavil? Děkuji všem za jakoukoliv radu!

161 slov
1.6 minut čtení
15. 2. 2024
Elena Vacková

Strach z neúspěchu je úplně normální, to prožíval snad každý podnikatel. Důležité je si uvědomit, že selhání není konec světa, ale spíš součást procesu. Zkuste se na neúspěch dívat jako na příležitost k učení. Je dobrý mít plán, ale zároveň být otevřený změnám a improvizaci. Při rozhodování si dejte pauzu a přemýšlejte o tom, co byste mohli udělat jinak, pokud by věci nevyšlo. Sdílení zkušeností s ostatními podnikateli může hodně pomoct – zjistíte, že nejste sami a že i oni zažili pády. Taky se nebojte zkoušet malé kroky místo skoků do neznáma; tím si vybudujete sebevědomí. A když to nevyjde, berte to jako zkušenost a jděte dál. Klíčem je mít pozitivní mindset a věřit si. Všechno chce čas a trpělivost.

120 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
Miroslava Prchalová

Strach z neúspěchu je normální, to má snad každý, kdo zkouší něco nového. V podnikání je to dost běžný pocit. Je dobrý si uvědomit, že i úspěšní podnikatelé měli spoustu neúspěchů, než se dostali tam, kde jsou. Neúspěch může být fakt cenná lekce, co ti pomůže růst a zlepšit se. Zkus se na to dívat jako na příležitost se něco naučit, místo abys to bral jako konec světa.

Možná by ti pomohlo sdílet své obavy s lidma, co už prošli podobným a ví, jak se s tím vyrovnat. Někdy jen mluvit o svých pocitech může hodně pomoct. A když už mluvíme o mindsetu – zkus si nastavit malé cíle. Když dosáhneš na menší úspěchy, dodá ti to sebevědomí a možná se ten strach začne postupně vytrácet.

Meditace a vizualizace jsou fajn, ale co třeba i psaní deníku? Zaznamenávej si pokroky a myšlenky, co tě trápí. Důležité je také mít okolo sebe podporující lidi, kteří ti pomůžou, když budeš mít pocit, že to nezvládáš. Takže neboj se toho skoku do neznáma – můžeš z toho vytěžit víc, než si myslíš.

177 slov
1.8 minut čtení
11. 9. 2024
Veronika Růžičková
Succeed.cz/Články/Podnikatelské mindsety
Které negativní myšlenkové vzorce vás mohou brzdit na cestě k podnikatelskému úspěchu?Objevte, jak negativní myšlenkové vzorce ovlivňují váš podnikatelský úspěch, a naučte se je překonávat. Tento článek odhaluje psychologické bloky a po...
1000 slov
10 minut čtení
13. 9. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky