Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když si myslím, že na to nemám?

Co dělat, když si myslím, že na to nemám?

Mám takový pocit, že se mi nedaří a že na to prostě nemám. Vždycky jsem měl velké sny a ambice, ale jakmile přijde na lámání chleba, tak jsem najednou plný pochybností. Přemýšlím, jestli je to normální nebo jestli bych měl něco dělat jinak. Mám pocit, že ostatní kolem mě vypadají úspěšně a sebevědomě, zatímco já se cítím jako outsider. Jak mám překonat tuhle frustraci a najít v sobě motivaci k tomu, abych šel dál? Je nějaký způsob, jak se s těmi negativními myšlenkami vypořádat? Možná by mi pomohlo se spojit s lidmi, kteří prošli něčím podobným. Jakým způsobem se dají tyto pocity zvládnout? Myslíte, že je dobré vyhledat pomoc odborníka nebo se spolehnout na podporu přátel a rodiny? Případně jaké strategie nebo techniky by mohly fungovat pro zlepšení mého sebevědomí a odolnosti? Děkuju za všechny rady a zkušenosti.

138 slov
1.4 minut čtení
21. 10. 2024
Patrik Zeman

To, co popisuješ, zažívá fakt hodně lidí. Je normální mít pochybnosti a cítit se frustrovaně, obzvlášť když vidíš kolem sebe ostatní, jak mají úspěch. Zkus si uvědomit, že každý má svoje problémy a neúspěchy, i když to tak venku nevypadá. Možná by pomohlo začít se obklopovat pozitivními lidmi, kteří tě podpoří. Odborník ti také může poskytnout jiný pohled na věc a pomoct ti najít cestu, jak se posunout dál. Zkus malý krok, něco, co zvládneš. Někdy je fajn si jen napsat svoje cíle a rozdělit je na menší úkoly. A pamatuj si, že to chce čas a trpělivost. Zkus být k sobě shovívavější.

103 slov
1 minut čtení
18. 11. 2024
Milan Švec

Není to nic neobvyklého, co popisuješ. Všichni máme občas pochybnosti o sobě a svých schopnostech. Je normální cítit se jako outsider, zvlášť když se porovnáváš s ostatními, kteří vypadají úspěšně. Možná by ti pomohlo zaměřit se na malé kroky místo velkých snů – zkus si stanovit jednodušší cíle a pracovat na nich postupně. To ti může zvednout sebevědomí, když uvidíš pokrok.

Pokud máš kolem sebe podporu v podobě přátel nebo rodiny, neváhej se s nimi podělit o své pocity. Můžeš zjistit, že i oni prožívají podobné věci a společně si můžete pomoct.

Co se týče odborníka, to může být taky dobrá volba, pokud cítíš, že je to potřeba. Psycholog ti může poskytnout techniky na zvládání stresu a negativních myšlenek. Zkus třeba meditaci nebo vedení deníku, to může hodně pomoct s ujasněním myšlenek.

Nezapomínej, že každý má své vlastní tempo a úspěch vypadá pro každého jinak.

144 slov
1.4 minut čtení
30. 11. 2024
Šárka Pešková
Succeed.cz/Články/Podnikatelské mindsety
Které negativní myšlenkové vzorce vás mohou brzdit na cestě k podnikatelskému úspěchu?Objevte, jak negativní myšlenkové vzorce ovlivňují váš podnikatelský úspěch, a naučte se je překonávat. Tento článek odhaluje psychologické bloky a po...
1000 slov
10 minut čtení
13. 9. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky