Succeed.cz/Fórum/Jak získat peníze na rozvoj malého podnikání?

Jak získat peníze na rozvoj malého podnikání?

Přemýšlím, jak bych mohl získat finance na rozvoj svého malého podnikání. Mám nějaké nápady, které by mohly být opravdu úspěšné, ale bez dostatečného kapitálu je těžké je realizovat. Zajímalo by mě, jaké jsou možnosti financování, které by mohly být dostupné pro malé podnikatele jako jsem já. Uvažoval jsem o bankovních půjčkách, ale mám obavy z úroků a dlouhých administrativních procesů. Potom mě napadlo, že by možná stálo za to zkusit crowdfunding nebo investiční platformy, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje a co všechno to obnáší. Dále bych se rád zeptal, jestli někdo z vás má zkušenosti s dotacemi nebo granty pro malé podnikatele? Jak je vůbec možné najít tyto příležitosti? A co třeba podnikatelské inkubátory? Mám pocit, že by mi mohly poskytnout nejen finance, ale i cenné rady a podporu. Jestliže jste někdy prošli podobným procesem a máte nějaké tipy nebo doporučení, budu velmi vděčný za jakoukoliv pomoc. Jak jste začínali vy? Jaké cesty se vám osvědčily při shánění peněz na vaše podnikání? Každý názor se počítá, protože si opravdu nevím rady.

174 slov
1.7 minut čtení
27. 5. 2023
Karolína Škodová

Získání peněz na rozvoj podnikání fakt není snadný úkol, ale máš několik možností. Půjčky z banky jsou jedna věc, ale jak říkáš, úroky a papírování můžou být dost otravný. Zkus se podívat na crowdfunding, to je v poslední době hodně populární. Můžeš si tam představit svůj projekt a lidi ti přispějí, pokud je to zaujme. Je to o tom mít dobře zpracovanou prezentaci a jasnou myšlenku.

Pak jsou tu i dotace a granty, což může být super příležitost. Občas se nabízí různé programy od státu nebo EU, ale najít je může být trochu práce. Zkus se mrknout na weby jako CzechInvest nebo jiné místní iniciativy.

Podnikatelské inkubátory taky nejsou špatná volba, jak píšeš. Můžeš tam získat jak finance, tak cenné rady a podporu od lidí, co už mají zkušenosti. Zkus vyhledat nějaké v tvém okolí.

A nakonec, nešetři na networking! Znám spoustu lidí, co získali peníze díky kontaktům a doporučením. Takže choď na akce, mluv s lidma a nabízej jim svoje nápady. Hlavně nevzdávej to.

163 slov
1.6 minut čtení
30. 10. 2023
Jaroslav Průcha

V dnešní době je několik možností, jak sehnat peníze na rozvoj malého podnikání. Bankovní půjčky jsou sice klasika, ale jak říkáš, úroky a papírování mohou být peklo. Zkus se podívat na crowdfunding – jde to přes platformy jako Startovač nebo Hithit. Tam můžeš představit svůj nápad a oslovit lidi, kteří by do toho rádi investovali. Další možností jsou dotace a granty, což může být super, když najdeš něco vhodného. Zkus si projít weby jako ministerstva nebo různé podnikatelské portály – tam často inzerují různé programy. Inkubátory jsou taky fajn, poskytují mentoring a někdy i finance, ale je potřeba si zjistit, co všechno nabízejí a jestli se do toho vejdeš. No a pokud máš v okolí nějaké podnikatele, zkus s nimi pokecat, mohou mít cenné rady nebo i kontakt na investory. Každá pomocná ruka se počítá.

135 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2022
Pavla Hrdá
Succeed.cz/Články/Škálování podnikání
Funding Your Growth: Smart Strategies for Business ScalingObjevte efektivní strategie financování pro růst vašeho podnikání. Jaké možnosti máte a jak je správně využít?
1000 slov
10 minut čtení
27. 12. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky