Succeed.cz/Fórum/Jak rozšířit firmu bez financí?

Jak rozšířit firmu bez financí?

Mám malou firmu, která se pomalu, ale jistě rozrůstá a já bych chtěl udělat další krok vpřed. Jenže tady je problém. Chci rozšířit naši nabídku služeb, přidat nové produkty a možná i otevřít novou pobočku, ale moje finance jsou na tom dost bídně. Už jsem přemýšlel o různých možnostech, jak získat potřebné prostředky, jako jsou půjčky nebo investice, ale bojím se rizika a nevím, jestli je to to pravé pro mě. Zkoušel jsem také zefektivnit náklady a možná i hledat nějaké dotace, ale výsledky zatím nejsou žádné. Možná bych mohl zkusit crowdfunding nebo najít nějakého investora, ale jak na to? Jaké máte zkušenosti s rozšiřováním podnikání bez velkých finančních rezerv? Jaké alternativní zdroje financování byste doporučili? A co třeba spolupráce s jinými firmami? Mám pocit, že bych mohl získat více zakázek tím, že se spojím s někým, kdo má podobný cíl jako já. Jakým způsobem tedy začít s rozšiřováním firmy, když mám omezené finance? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, co všechno lze udělat bez toho, abych měl miliony na účtě.

174 slov
1.7 minut čtení
1. 1. 2023
Marek Pánek

Jo, rozšiřování bez peněz je fakt oříšek, ale pár tipů mám. Zkus začít s partnerstvími. Najdi firmu, co dělá něco podobného, a spojte síly – můžete sdílet náklady na marketing nebo nabízet společné balíčky. To by mohlo přitáhnout víc zákazníků bez velkých výdajů. Crowdfunding je taky dobrá možnost, ale musíš mít silnou myšlenku a umět ji prodat lidem. Ověř si, co chce tvoje cílovka, a připrav zajímavou kampaň. Pak jsou tu dotace a granty, dávej si pozor na to, co všechno můžeš získat – zkus se obrátit na místní úřady nebo podnikatelské inkubátory. Můžeš také zefektivnit procesy ve firmě, třeba pomocí technologií nebo přeškolením zaměstnanců. A nezapomeň na sociální sítě – propagace zdarma ti může dost pomoct. Každopádně klidně experimentuj a hraj si s různýma nápadama. Hlavně se neboj riskovat trochu a učit se z toho.

136 slov
1.4 minut čtení
3. 11. 2024
Jiří Zich

Rozšiřování firmy bez peněz je fakt oříšek, ale není to nemožné. Zkus se zaměřit na spolupráci s jinými firmami, což může přinést nové zakázky a snížit náklady. Například když se spojíš s někým, kdo má podobnou klientelu, můžete si navzájem doporučovat služby. Taky můžeš zkusit barterové dohody – nabídni svoje služby výměnou za něco, co potřebuješ.

Pokud jde o crowdfunding, je dobré mít zajímavý projekt nebo produkt, který osloví lidi. Zvaž vytvoření kampaně na platformách jako Kickstarter nebo Indiegogo, ale připrav se pořádně, protože konkurence je velká. Můžeš taky oslovit místní investory nebo podnikatele, kteří by měli zájem o podíl ve tvé firmě.

Dále se zaměř na marketing – využij sociální sítě a online marketing pro zvýšení viditelnosti. Můžeš také zkusit zefektivnit stávající procesy tak, abys ušetřil čas i peníze. A nezapomeň na dotace, některé organizace mají programy pro malé podniky. Hlavně buď trpělivý a kreativní, možnosti jsou! Sice to chce víc úsilí, ale dá se to zvládnout.

158 slov
1.6 minut čtení
9. 3. 2023
Jindřiška Ševčíková
Succeed.cz/Články/Škálování podnikání
Funding Your Growth: Smart Strategies for Business ScalingObjevte efektivní strategie financování pro růst vašeho podnikání. Jaké možnosti máte a jak je správně využít?
1000 slov
10 minut čtení
27. 12. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky