Succeed.cz/Fórum/Jak dosáhnout dohody, když se názory rozcházejí?

Jak dosáhnout dohody, když se názory rozcházejí?

V poslední době jsem se ocitl v situaci, kdy se mi nedaří dosáhnout dohody v týmu ohledně důležitého projektu. Každý má jiný názor a zdá se, že jsme uvízli v nekonečné diskusi. Chci, aby byli všichni spokojeni a aby se každý cítil zapojený do procesu rozhodování, ale mám pocit, že čím více o tom mluvíme, tím více se názory rozcházejí. Zkoušel jsem různé přístupy – od brainstormingů po strukturované porady, ale nic nefunguje tak, jak bych si představoval. Jak tedy najít společnou řeč, když jsou pohledy tak rozdílné? Existuje nějaký efektivní způsob, jak zkloubit různé názory a přitom udržet atmosféru spolupráce a respektu? Co dělat, když mám pocit, že někdo je vůči návrhům ostatních uzavřený? Co když se bojím, že pokud nenajdeme kompromis, projekt se může zpořit nebo dokonce ztroskotat? Jak můžeme vytvořit prostor pro otevřenou diskuzi, kde si lidé mohou říct své názory a zároveň hledat společné řešení? Myslím si, že klíčem je naslouchání a empatie, ale co když to nestačí? Jak povzbudit tým, aby byl ochoten udělat krok zpět a podívat se na věci z jiného úhlu pohledu? Existují nějaké techniky nebo strategie pro facilitaci takovýchto dohod? Jestliže máte zkušenosti s podobnými situacemi a víte, jak je zvládnout bez toho, aby někdo přišel zkrátka, budu vděčný za vaše rady.

211 slov
2.1 minut čtení
24. 10. 2024
Lucie Štěpánková

Není to jednoduché, když se názory v týmu rozcházejí. Zkusil bych pár věcí. První je, aby každý měl možnost říct svůj názor bez přerušování. Vytvoř malý prostor, kde se cítí v bezpečí, možná i anonymní formou (třeba lístky), aby se lidé báli menšího tlaku. Pak udělej shrnutí toho, co zaznělo a zkus najít společné body. Někdy pomáhá zaměřit se na cíl projektu, nejen na jednotlivé názory. To může pomoct přesměrovat diskusi zpět k tomu, co je opravdu důležité.

Pokud máš někoho, kdo je uzavřený, zkus ho oslovit osobně a zjistit, co za tím je. Možná má strach nebo nějakej jiný důvod. Jakmile se lidé cítí slyšeni, bývají otevřenější ke kompromisu.

A nakonec neboj se udělat rozhodnutí, i když to může být kontroverzní. Někdy je lepší udělat krok vpřed a pak projekt upravit podle potřeby než uvíznout. Nakonec týmová spolupráce by měla být o tom, že se navzájem podporujete, i když máte rozličné názory.

151 slov
1.5 minut čtení
31. 12. 2024
Vladimíra Marešová

Když se názory v týmu rozcházejí, může to být fakt oříšek. Zkus se zaměřit na to, abys vytvořil otevřený prostor pro diskuzi, kde si lidi můžou v klidu říct, co si myslí. Možná by pomohlo, kdybys uspořádal nějakou formu workshopu, kde byste mohli společně brainstormovat a pak si ujasnit priority. Někdy pomůže i rozdělit si názory do tabulek nebo seznamů a podívat se na to objektivně. Pokud máš pocit, že někdo je uzavřený, zkus ho oslovit individuálně a zjistit, co mu vlastně vadí. Empatie a naslouchání jsou super důležitý, ale někdy je potřeba i lehce popohnat lidi k tomu, aby zkusili vidět věci z jiného úhlu. Můžeš zkusit techniku "6 myšlenkových klobouků", kde každý zastupuje jiný pohled a tak se vyhnout přehnaným emocím. Taky dej lidem možnost hlasovat o návrzích – to může pomoct najít kompromis a zapojit všechny do rozhodování. Klíč je nechat prostor pro názory, ale zároveň mít jasný cíl, k němuž se snažíte dojít.

157 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Nikola Špačková
Succeed.cz/Články/Vyjednávání
Efektivní strategie pro dosažení win-win výsledků v obchodních jednáníchObjevte efektivní strategie, jak vyjednávat tak, aby obě strany dosáhly maximálního prospěchu a odcházely spokojené. Naučte se, jak dosáhnout win-win ...
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2024
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky