Succeed.cz/Fórum/Jak napsat dobrý e-mail pro vyjednávání?

Jak napsat dobrý e-mail pro vyjednávání?

Když jsem si poprvé zkoušel vyjednávat přes e-mail, byl jsem opravdu nervózní. Přišlo mi to jako velká věda, protože člověk nemá ten osobní kontakt a je potřeba všechno napsat tak, aby to mělo ten správný účinek. Chci se zeptat, jak vlastně napsat dobrý e-mail pro vyjednávání? Existují nějaké specifické prvky, které by měl takový e-mail mít? Jak moc formální by měl být, když jde o vyjednávání o platu nebo možná o podmínkách spolupráce? Jaké fráze nebo slova by měly být použity, aby to vypadalo profesionálně a zároveň přátelsky? Je lepší začít s nějakým komplimentem nebo raději rovnou k věci? A co když dostanu odpověď, která není úplně pozitivní – jak na to reagovat v dalším e-mailu? Zajímalo by mě také, zda je lepší poslat krátký e-mail se stručným shrnutím nebo dlouhý s podrobnostmi? Děkuju za jakoukoliv radu a tipy, které by mi mohly pomoct napsat ten nejlepší e-mail pro úspěšné vyjednávání!

151 slov
1.5 minut čtení
9. 4. 2024
František Bárta

Psaní e-mailu na vyjednávání může být fakt těžký, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Určitě začni s nějakým přátelským pozdravem, to vždycky zlepší náladu. Můžeš třeba říct, že si vážíš spolupráce nebo zmiň něco pozitivního, ale nesmíš to přehánět. Pak se rovnou dostan k jádru věci – jasně a stručně vysvětli, co chceš vyjednávat.

Co se týče formálnosti, záleží na tom, s kým jednáš. Pokud je to někdo hodně formální, tak klidně používej formální jazyk. Jinak můžeš být víc uvolněný. Důležité je, abys byl konkrétní a přinesl důvody pro to, co navrhuješ. A pokud dostaneš negativní odpověď, nepanikař – poděkuj za odpověď a zkus navrhnout alternativy nebo se zeptat na důvody jejich rozhodnutí.

Z pohledu délky e-mailu – lepší je být stručný a k věci, ale nezapomeň na důležité detaily. Takže takové shrnutí funguje líp než dlouhý román. Hlavně buď sebejistý a neboj se vyjádřit své potřeby.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Roman Matoušek

Když píšeš e-mail na vyjednávání, snaž se to mít jasný a stručný. Začni nějakým pozdravem a klidně můžeš přihodit kompliment, ale ne přehánět. Pak přejdi hned k věci – co chceš vyjednávat. Pokud jde o plat, nebo podmínky, buď konkrétní, ale diplomatický. Můžeš napsat něco jako: "Chtěl bych projednat moje současné podmínky a možnosti zlepšení."

Formálnost záleží na tom, jaký máš vztah s druhou stranou. Příliš formální může působit chladně, ale zas moc neformální může vypadat nezodpovědně.

Pokud dostaneš negativní odpověď, zkus reagovat v klidu a vyjádřit porozumění. Můžeš říct, že si vážíš jejich názoru a rád bys věděl, co by se dalo udělat jinak.

Co se týče délky, radši krátký a jasný e-mail. Lidi mají málo času a dlouhý e-mail může být přehlédnutý. Drž se jedné nebo dvou hlavních myšlenek a pak vyzvi k diskusi nebo dalšímu jednání.

139 slov
1.4 minut čtení
1. 11. 2024
Emil Coufal
Succeed.cz/Články/Vyjednávání
Vyjednávání v digitální době: Jak efektivně komunikovat onlineObjevte klíčové tipy a techniky pro úspěšné vyjednávání v digitálním světě. Naučte se, jak efektivně komunikovat přes videohovory a e-maily, abyste do...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky