Succeed.cz/Fórum/Jak se chovat na videohovoru při vyjednávání?

Jak se chovat na videohovoru při vyjednávání?

Přemýšlím o tom, jak správně vystupovat na videohovorech, když se jedná o vyjednávání. Je to úplně jiná situace než osobní setkání a nevím si rady, co všechno bych měl mít na paměti. Mám strach, že při videohovoru ztratím důvěru nebo nedokážu vyjádřit své myšlenky tak jasně jako při osobním jednání. Jaký je rozdíl mezi tím, když mluvím s někým přes obrazovku a když sedíme naproti sobě? Je lepší mít zapnutou kameru nebo ji raději vypnout? A co když se někdo začne rozptylovat nebo odchází z rámu? Jak se mám chovat, abych ukázal profesionalitu a sebevědomí? Ovlivňuje nějak prostředí, ve kterém se nacházím? Měl bych mít za sebou něco neutrálního nebo naopak něco, co mě reprezentuje? Co je důležité zmínit ohledně gestikulace a neverbální komunikace? Jak moc je důležité vybrat si správné oblečení – stačí košile z pasu nahoru nebo mám dbát na celý outfit? A jaké techniky můžu použít k tomu, abych udržel pozornost druhé strany? Zajímalo by mě i to, jak reagovat na otázky a připomínky v reálném čase během hovoru. Jaký je nejlepší způsob, jak shrnout naše body po skončení vyjednávání? Rád bych slyšel rady od těch, kteří mají s videohovory a vyjednáváním více zkušeností. Jak jste to zvládli vy?

202 slov
2 minut čtení
22. 11. 2024
Jana Krausová

Takhle, videohovory jsou fakt jiná liga než osobní jednání. Měj zapnutou kameru, je to víc osobní a dává to důvěru. Zázemí by mělo být slušný, něco neutrálního za tebou, aby to nerušilo. Oblečení - klidně košile z pasu nahoru, ale pokud se dáš do gala, tak proč ne. Gestikulace a mimika jsou důležitý, i když jsi na obrazovce. Rozptylování? Zkus zůstat klidný a soustředěný, když někdo odchází, neřeš to moc, důležité je udržet si svoji pozornost a nepanikařit.

Na otázky odpovídej přímo a v klidu, shrň body na konci jasně a stručně. Můžeš použít nějaké techniky jako otázky nebo shrnutí, abys udržel jejich pozornost. Jinak se prostě snaž být sám sebou, ať to vypadá přirozeně.

114 slov
1.1 minut čtení
28. 8. 2024
Martina Němcová

Při videohovoru je dobré mít kameru zapnutou, aby ses udržel v kontaktu. Oblečení je důležitý – košile stačí, ale nezapomínej na celý outfit, víc to dodá sebevědomí. Místo by mělo být klidné a bez rozptýlení, na pozadí něco neutrálního funguje líp. Gesta a mimika hrajou roli, takže se snaž komunikovat i neverbálně. Když někdo odbíhá nebo se rozptyluje, zkus to ignorovat a soustředit se na svoje argumenty. Udržet pozornost můžeš třeba otázkami nebo shrnutím klíčových bodů. Při odpovědích na dotazy buď jasný a stručný, vyhněte se zbytečným odbočkám. Po skončení vyjednávání si udělej rychlé shrnutí do bodů, co se projednalo, abys měl jasnou představu o dohodě. Jo a klidně si udělej poznámky během hovoru, to může pomoct.

117 slov
1.2 minut čtení
3. 11. 2024
Stanislav Navrátil
Succeed.cz/Články/Vyjednávání
Vyjednávání v digitální době: Jak efektivně komunikovat onlineObjevte klíčové tipy a techniky pro úspěšné vyjednávání v digitálním světě. Naučte se, jak efektivně komunikovat přes videohovory a e-maily, abyste do...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky