Succeed.cz/Fórum/Kdy ustoupit a kdy trvat na svém v práci?

Kdy ustoupit a kdy trvat na svém v práci?

Práce je složitý prostor, kde se mísí různé názory, pohledy a cíle. Často se ocitáme v situacích, kdy se musíme rozhodovat, zda ustoupit z našich přesvědčení nebo naopak trvat na svém. Jak tedy poznat, kdy je lepší vyjít vstříc kolegům a kdy se postavit za své názory? Je to vůbec možné najít univerzální odpověď? V některých případech může být ústupkem prospěšné, zejména pokud jde o týmovou spolupráci nebo když vidíme, že naše stanovisko by mohlo způsobit více škody než užitku. Ale co když je náš názor správný a má opodstatnění? Jak se vyhnout tomu, abychom byli považováni za slabé nebo nekompetentní? Je důležité mít na paměti, že někdy je lepší přizpůsobit se, ale jindy je nutné stát si za svým přesvědčením, zejména pokud to ovlivňuje naši kariéru nebo důvěru v nás. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto dilematem? Zde v komunitě bychom mohli sdílet příběhy a tipy, jak nalézt rovnováhu mezi spoluprací a sebeprosazováním v moderním pracovním prostředí. Co si o tom myslíte? Kdy jste naposledy museli udělat rozhodnutí ustoupit nebo trvat na svém? Jaká byla situace a co byste doporučili ostatním?

182 slov
1.8 minut čtení
29. 9. 2021
Irena Šrámková

To je fakt těžký, každý máme jiný zkušenosti. Já většinou zkouším najít nějaký kompromis, protože pokud na něčem trvám a není to úplně klíčový, tak se můžu dostat do konfliktu, což nikdo nechce. Na druhou stranu, když jsem měl pocit, že se jedná o důležité rozhodnutí, tak jsem si stál za svým. Jednou jsem měl projekt, kde jsem viděl, že kolega chce jít úplně špatným směrem. Nakonec jsme to museli probrat a nakonec se mu podařilo pochopit mé argumenty, ale bylo to dost napjatý. Myslím si, že je dobrý mít nějaké jasné body, proč si za něčím stojíš a nebát se je říct. Ale zase je důležitý poslouchat ostatní, třeba mají taky něco k tomu říct. Je to o tom najít ten správný balanc medzi vyjednáváním a sebeprosazováním.

128 slov
1.3 minut čtení
17. 9. 2024
Daniela Hájková

Kdy ustoupit a kdy trvat na svém je fakt těžký. Já jsem třeba zažil situaci, kdy jsme měli prezentaci před šéfem a já chtěl prosadit svoje myšlenky, ale kolega měl jiný názor. Nakonec jsem se rozhodl ustoupit, protože jsem viděl, že jeho nápad má větší šanci na úspěch a celý tým byl víc v pohodě. Ale někdy je fakt potřeba se postavit za to, co cítíme jako správný. Například když jde o etiku nebo nějaký zásadní krok, tam bych nikdy neústupoval. Dobře si rozmyslet, co je důležitý a co je jen malichernost. A neřešit strach z toho, že budu považován za slabého. Důležité je mít zdravou míru sebedůvěry a umět naslouchat ostatním bez ztráty vlastního názoru. Každý máme jiné zkušenosti, tak je dobré si o tom povídat a učit se.

130 slov
1.3 minut čtení
4. 9. 2023
Magdaléna Nováková
Succeed.cz/Články/Vyjednávání
Umění kompromisu: Kdy je lepší ustoupit a jak na to strategickyObjevte, jak umění kompromisu může transformovat vaše jednání a posílit vztahy. Naučte se rozpoznat vhodný čas a strategii pro ústupky.
1000 slov
10 minut čtení
2. 2. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky