Succeed.cz/Fórum/Jak najít rovnováhu mezi kompromisem a svojí integritou?

Jak najít rovnováhu mezi kompromisem a svojí integritou?

Zajímalo by mě, jak se dá najít rovnováha mezi tím, co si člověk myslí, že je správné a tím, co se od něj očekává ve světě podnikání a kariéry. Často se dostávám do situací, kdy musím učinit rozhodnutí, která vyžadují kompromisy. Na jedné straně mám svoje hodnoty a integritu, a na druhé straně jsou to požadavky týmu nebo dokonce klientů. Jak poznat ten správný okamžik, kdy se vyplatí ustoupit, a kdy je lepší stát si za svým? Když přijde na věc, mám pocit, že někdy je to o tom udržet si profesionální vztahy a jindy o tom být věrný sám sobě. Snažím se budovat úspěšnou kariéru a zároveň mít dobré vztahy s kolegy a obchodními partnery. Takže co vlastně dělat, když nastane konflikt mezi osobními hodnotami a profesionálními požadavky? Je lepší vyhledávat cestu kompromisu za cenu vlastních přesvědčení, nebo raději trvat na svém i za cenu potenciální ztráty příležitostí? Jak to děláte vy? Jaké máte zkušenosti s tímto dilematem? A co vám pomohlo najít tu správnou cestu? Bylo by skvělé slyšet různé názory a rady od ostatních v této komunitě.

180 slov
1.8 minut čtení
2. 1. 2025
Pavel Šulc

Myslím, že najít tu rovnováhu je fakt těžký. Často se dostávám do situací, kdy musím zvažovat, jestli jít na ruku kolegům nebo si stát za svým. Někdy je to fakt o tom, co je pro mě důležitější – peníze nebo moje hodnoty. Důležité je asi mít jasně dané hranice, co jsi ochoten podstoupit a co už ne. Já se snažím komunikovat otevřeně a říkat, co mi vadí, ale zároveň chápat i pohled ostatních. Kdy zůstat pevný a kdy ustoupit? No, když začínáš cítit, že ti to leze na nervy a narušuje to tvůj klid, tak je asi čas se zamyslet. Někdy je lepší se s tím smířit a posunout se dál, než bojovat za každou cenu. Ale rozhodně to chce zkušenosti a reflexi po každé situaci, abys věděl, co příště udělat jinak.

132 slov
1.3 minut čtení
12. 6. 2024
Zdeněk Dobeš

Nalezení rovnováhy mezi kompromisem a integritou je fakt těžký. Často to záleží na situaci a na tom, co je pro tebe důležitější. Osobně se snažím v prvé řadě definovat svoje základní hodnoty a pak se jimi řídit. Když přijdou požadavky od týmu nebo klientů, tak se ptám sám sebe, jestli ten kompromis neohrožuje moje zásady. Taky si vždycky říkám, jaké by byly důsledky, kdybych ustoupil. Pokud se cítím špatně nebo mám pocit, že bych se zradil, raději si trvám na svém, i kdybych měl riskovat příležitosti. Na druhou stranu, někdy je fajn udělat krok zpátky a zamyslet se, jestli to, co chci obhajovat, není až moc rigidní. Zkrátka najít ten zlatý střed není jednoduchý, ale pokud si udržím jasnou představu o svých hodnotách a budu otevřený dialogu, často se najde cesta, jak skloubit obojí bez velkých ztrát. To je můj přístup.

141 slov
1.4 minut čtení
14. 9. 2024
Jarmila Jelínková
Succeed.cz/Články/Vyjednávání
Umění kompromisu: Kdy je lepší ustoupit a jak na to strategickyObjevte, jak umění kompromisu může transformovat vaše jednání a posílit vztahy. Naučte se rozpoznat vhodný čas a strategii pro ústupky.
1000 slov
10 minut čtení
2. 2. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky