Succeed.cz/Fórum/Jak najít rovnováhu mezi prací a volným časem?

Jak najít rovnováhu mezi prací a volným časem?

Zajímalo by mě, jak to vlastně udělat, abych našel nějakou rovnováhu mezi tím, co musím dělat v práci a tím, co bych rád dělal ve svém volném čase. V poslední době se mi zdá, že se pořád točím jen kolem práce a mám pocit, že mi utíká spousta zajímavých chvil, které bych mohl trávit jinak. Vím, že je důležité mít i čas pro sebe, na koníčky nebo prostě jen na odpočinek, ale někdy je to fakt těžké. Jak si pak nastavit priority? Dává smysl mít nějaký plán nebo třeba režim? Mám zkusit si během týdne vyhradit určité dny na odpočinek a věnovat se aktivitám, které mě baví? A co když mi to pak nabourá pracovní výkon nebo termíny? Jak se s tím dá vypořádat? Občas mám pocit, že když si udělám čas na sebe, tak mě to pak spíš stresuje, protože vím, že mám nějaké úkoly, které musím dodělat. Několikrát jsem překročil hranici mezi prací a osobním životem a výsledkem bylo akorát vyhoření. Tak nevím, jestli je lepší jít do práce dřív a snažit se vše stihnout nebo si prostě říct dost a jít na procházku nebo do fitka bez výčitek. Jak to děláte vy? Máte nějaké tipy nebo zkušenosti, jak najít tu správnou rovnováhu mezi prací a relaxací? Je to vůbec možné se s tím naučit žít lépe?

219 slov
2.2 minut čtení
4. 6. 2023
Bohuslav Hrdý

Hlavně je důležitý si uvědomit, že rovnováha mezi prací a volným časem je prostě klíčová. Zkus si udělat plán, kde si vyhradíš čas na práci i relaxaci. Můžeš třeba vybrat určité dny v týdnu, kdy se fakt věnuješ jen sobě. Třeba úterý večer na sport a čtvrtek na filmy nebo něco, co tě baví. A jo, může to být těžký, když máš spoustu úkolů, ale pokud si ten čas neuděláš, skončíš vyhořenej. Když si dáš pauzu a pak se vrátíš s čistější hlavou, můžeš být vlastně efektivnější. A neboj se říct "dost", když už cítíš, že toho máš moc. Spousta lidí dělá chybu, že maká až do vyčerpání. Takže zkus zkrátit pracovní dobu třeba na 7 hodin a pak si klidně jít zaběhat nebo na procházku. Všechno tohle přispívá k celkový pohody a nakonec ti to může pomoct i v práci.

141 slov
1.4 minut čtení
28. 5. 2024
Jan Kolman

Rovnováha mezi prací a volným časem je fakt těžká, ale určitě to jde. Zkus si udělat nějaký plán na týden. Třeba si vyhraď konkrétní dny na odpočinek nebo koníčky, abys měl něco, na co se můžeš těšit. Je dobrý si nastavit priority – co je urgentní, a co může počkat. Když už se cítíš přepracovanej, tak si prostě dej pauzu – procházka nebo sport ti může fakt pomoct vyčistit hlavu. Někdy je lepší říct si dost a jít ven, než se snažit všechno stihnout za každou cenu. A když ti to pak naruší plány, tak to neřeš – nikdo není dokonalý a vyhoření nepomůže nikomu. Zkus najít něco, co tě baví a co ti dodá energii. Vyváženost se dá naučit, chce to čas a experimentování.

125 slov
1.3 minut čtení
25. 1. 2024
Soňa Hrdličková
Succeed.cz/Články/Psycho-hygiena v práci
Jak nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem pro lepší duševní pohoduPraktický průvodce, jak si efektivně nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem. Získejte praktické tipy pro ochranu svého volného času a zlepš...
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky