Succeed.cz/Fórum/Jak se vypořádat s pracovním stresem v osobním životě?

Jak se vypořádat s pracovním stresem v osobním životě?

Práce je důležitá, ale co dělat, když se zdá, že mi zasahuje do všech aspektů osobního života? Mám na mysli situace, kdy po dlouhém dni v kanceláři nebo při práci z domova nemám sílu na nic jiného než na to, abych se sesunul na gauč a snažil se zapomenout na stres. Často se mi stává, že úkoly, které bych měl udělat, se mi neustále honí hlavou a já si nemohu užít ani víkend nebo volný čas s rodinou a přáteli. Jak to rozdělit? Snažím se být produktivní a plnit očekávání šéfů, ale pak mám pocit, že ztrácím kontakt se svými blízkými a věcmi, které mě dříve bavily. Nevíte, co s tím? Jak najít rovnováhu mezi prací a osobním životem? Existují nějaké techniky nebo tipy, jak si nastavit hranice? Přijde mi to jako velmi složité, protože práce je v dnešní době tak intenzivní a rychlá. Jak tedy z toho kolotoče vystoupit a vrátit se zpět k normálnímu životu? Pomůže mi třeba lépe plánovat svůj čas nebo si stanovit priority? A co děláte vy, když cítíte, že vám práce přerůstá přes hlavu?

180 slov
1.8 minut čtení
29. 10. 2022
Marcela Navrátilová

Zní to, jako bys byl v dost těžké situaci. Je fakt důležité si uvědomit, že práce není všechno. Zkus si nastavit jasné hranice mezi prací a osobním životem. Například si vymez čas, kdy skončíš s prací a nebudeš kontrolovat e-maily nebo zprávy. Taky by mohlo pomoct mít nějaký rituál po práci – třeba krátká procházka nebo cvičení, abys se přepnul do režimu volného času. Plánování je klíčový – udělej si seznam úkolů a stanov si priority, co je fakt důležitý a co může počkat. A nezapomeň na čas s rodinou nebo přáteli. Měla bys mít aspoň jeden večer v týdnu, kdy se věnuješ jen jim. Někdy je dobrý i prostě vypnout a dělat něco, co tě baví – čtení, filmy nebo koníčky. Tohle všechno ti může pomoct najít lepší rovnováhu a trochu si odpočinout od toho pracovního stresu.

138 slov
1.4 minut čtení
18. 12. 2023
Ivana Doležalová

Pracovní stres umí být fakt náročný a většinou se to přenáší do osobního života. Zkus si nastavit jasné hranice mezi prací a volným časem. Například, po práci si dej nějaký rituál, co ti pomůže "přepnout" – třeba procházku nebo si udělej kávu a chvíli si odpočiň. Dobré je mít i konkrétní čas, kdy končíš s prací, aby ses na to mohl psychicky připravit. Plánování ti může hodně pomoct – napiš si úkoly a priority, ale nebuď na sebe přehnaně přísný. A když se ti honí myšlenky na práci v volném čase, zkus si je zapsat, abys je nemusel mít furt v hlavě. A hlavně nezapomínej na rodinu a kamarády. Občas stačí společně strávený čas, abys se cítil líp. Jo a relaxační techniky jako meditace nebo dechová cvičení můžou taky hodně pomoct. S tímhle vším to půjde snad líp.

138 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2024
Richard Janků
Succeed.cz/Články/Psycho-hygiena v práci
Jak nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem pro lepší duševní pohoduPraktický průvodce, jak si efektivně nastavit hranice mezi pracovním a osobním životem. Získejte praktické tipy pro ochranu svého volného času a zlepš...
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky