Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, že už se blížím k syndromu vyhoření?

Jak poznat, že už se blížím k syndromu vyhoření?

V poslední době cítím, že moje motivace k práci klesá a mám pocit, že se mi všechno vymyká z rukou. Čím víc se snažím, tím víc jsem unavený a frustrovaný. Občas se mi zdá, že už nevím, proč dělám to, co dělám. Mám pocit, že je toho na mě moc a že už nedokážu plně investovat své síly do projektů ani do týmové spolupráce. Snažím se zůstat pozitivní, ale někdy je to opravdu těžké. Všímám si, že se mi častěji stává, že mě věci rozčilují bez zjevného důvodu a mám tendenci odkládat důležité úkoly. Je normální mít takové pocity nebo to může být známka toho, že se blížím k syndromu vyhoření? Jaké příznaky bych měl sledovat? Jaké kroky mohu podniknout, abych tomu předešel? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože se obávám, že bych mohl být na cestě k vyhoření. Děkuji.

142 slov
1.4 minut čtení
9. 8. 2023
Soňa Vítková

Myslím, že to, co popisuješ, je docela běžné. Příznaky syndromu vyhoření můžou být dost subtilní. Klesající motivace, frustrace, únava, rozčilování se bez důvodu – to všechno jsou varovné signály. Taky když začneš odkládat důležité úkoly, to není dobré. Zkus se zamyslet nad tím, kolik máš teď práce a jestli si dáváš dostatek pauz. Občas pomůže i změnit prostředí nebo najít si nějaký koníček mimo práci, aby sis odpočinul. Někdy stačí mluvit s někým o tom, jak se cítíš. Klidně zkus i nějaké techniky na zvládání stresu, třeba meditaci nebo cvičení. Je dobrý si uvědomit, že tohle není něco, co musíš zvládnout sám.

102 slov
1 minut čtení
22. 3. 2024
Milada Hlaváčová

Jak jsi popsal, tak to vypadá, že se blížíš k syndromu vyhoření. Snížená motivace, únava a frustrace jsou jasné příznaky. Když si začneš klást otázku, proč vlastně děláš to, co děláš, to není dobré znamení. Můžeš si taky všímat, že máš větší sklony k rozčilení, nebo že odkládáš úkoly – to všechno ukazuje na přetížení.

Zkus třeba více relaxovat a najít si čas na sebe. Dejte si pauzu, choďte ven nebo se věnujte koníčkům, co tě baví. Je důležitý mít podporu od kolegů nebo přátel, tak jim svěř svoje pocity. A pokud to pocítíš vážně, tak se neboj promluvit s někým odborným. Nenechávej to zajít příliš daleko – je lepší se tomu postavit hned, než se dostat do hluboké krize.

119 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Žaneta Fučíková
Succeed.cz/Články/Psycho-hygiena v práci
Prevence syndromu vyhoření: Jak rozpoznat varovné signály včasTento článek se zaměřuje na prevenci syndromu vyhoření, jak rozpoznat varovné signály a co dělat pro ochranu duševního zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
16. 2. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky