Succeed.cz/Fórum/Únava a stres z práce, jak na to?

Únava a stres z práce, jak na to?

Zdravím všechny, potřebuju se svěřit a zároveň se zeptat na radu. V poslední době cítím strašnou únavu a stres z práce. Pracovní dny jsou delší, než bývaly, a já mám pocit, že se nedokážu soustředit. Když už přijdu domů, nemám energii ani na to, abych si odpočinul nebo něco dělal. Zkouším různé techniky na zvládání stresu – občas si zajdu na procházku, snažím se cvičit, ale stejně mi to nepomáhá. Mám pocit, že mě práce úplně vyčerpává a nevím, jak se s tím vypořádat. Možná je to tím, že mám moc úkolů nebo že se snažím vyhovět všem kolem. Jak poznám, kdy je toho už moc a co bych měl udělat pro to, abych se cítil lépe? Je ještě něco jiného, co by mi mohlo pomoct? Někdo říkal o meditaci nebo o nějakých dýchacích cvičeních, ale nemám s tím zkušenosti. Jaké máte tipy nebo rady? Děkuju za jakoukoli pomoc!

149 slov
1.5 minut čtení
12. 3. 2024
Eliška Vlčková

Tohle je dost známe, takový ten cyklus vyčerpání a stresu. Zkus si ujasnit, co z té práce tě fakt vyčerpává – jestli je to množství úkolů nebo tlak od kolegů. Někdy se vyplatí říct ne nebo delegovat úkoly. Zkus taky rozdělit úkoly na menší části a dávat si malé cíle, aby sis udržel motivaci. Meditace a dýchací cvičení můžou fakt pomoct, hlavně když si na to najdeš chvilku třeba ráno nebo před spaním. Klidně začni s pár minutama denně. Vypni telefon, zkus se soustředit na dech a uvidíš, jak se to zlepší. A nezapomeň na kvalitní spánek – bez toho to nejde. Pokud se ti to nelepší, možná by stálo za to promluvit si s někým profesionálním, jako je psycholog nebo kouč. Hlavně se nenech zatlačit do kouta.

128 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Jakub Sedláček

Zní to, že se fakt trápíš. Když máš moc úkolů a cítíš tlak, je snadný se dostat do spirály vyčerpání. Zkus si promluvit se šéfem nebo kolegy o tom, jak se cítíš – možná by ti mohli pomoct s rozložením úkolů. Taky zkus nastavit nějaké hranice, třeba nepracovat po večerech, i když to může být těžký. Meditace a dýchací cvičení můžou fakt pomoct, ale nejdřív zkus najít chvilku na klid. Klidně začni s pár minutama denně. Procházky jsou super, ale zkus třeba i něco jako jógu – to by ti mohlo uvolnit hlavu. Také nezapomínej na spánek! Když se ti nedaří odpočívat po práci, možná je čas přehodnotit svůj režim. Drž se a dej vědět, jak to jde.

118 slov
1.2 minut čtení
4. 8. 2024
Miroslava Matějková
Succeed.cz/Články/Psycho-hygiena v práci
Prevence syndromu vyhoření: Jak rozpoznat varovné signály včasTento článek se zaměřuje na prevenci syndromu vyhoření, jak rozpoznat varovné signály a co dělat pro ochranu duševního zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
16. 2. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky