Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit osamělosti při práci z domova?

Jak se zbavit osamělosti při práci z domova?

Práce z domova má svoje výhody, ale co si budeme povídat, osamělost je fakt, který se často dostaví. Zvlášť když sedíme celý den sami u počítače a nemáme tu možnost potkat se s kolegy v kanceláři. Mám pár kamarádů, kteří pracují na dálku, a občas mi říkají, jak je to pro ně těžké, cítí se izolovaní a chybí jim ta interakce s lidmi. Mě by zajímalo, co s tím? Jak se dá překonat ta osamělost? Co třeba ty virtuální kafe nebo videohovory, pomáhá to? A co třeba nějaké online skupiny nebo komunity pro lidi pracující z domova? Nemáte někdo tipy na různé aktivity, které by mohly pomoct? Napadlo mě zapojit se do nějakého hobby, ale nevím jak začít. Je lepší najít si online kurzy nebo radši něco místního? Jak vy osobně zvládáte ten pocit samoty? Přijde mi, že to může mít vliv na psychiku a celkovou produktivitu. Takže jaké máte zkušenosti s bojem proti osamělosti při práci z domova? Jaké triky a strategie fungují vám? Rád bych slyšel vaše názory.

170 slov
1.7 minut čtení
21. 4. 2023
Magdaléna Světlíková

Osamělost při práci z domova je fakt, s kterým se potýká víc lidí, než si myslíme. Mně osobně hodně pomohlo začít se pravidelně setkávat s kolegy na virtuálních kafičkách. Je to super způsob, jak si odpočinout od práce a popovídat si i o něčem jiném než jen pracovních úkolech. Zkusil jsem i videohovory s přáteli, to taky dost funguje.

Další věc, co doporučuji, je zapojit se do online komunit nebo skupin na sociálních sítích. Tam najdeš lidi, co mají podobné zájmy a můžete si vyměňovat názory nebo prostě jen tak pokecat.

Pokud jde o hobby, zkus nějaké online kurzy, třeba vaření nebo fotografii. Místní akce můžou být fajn, ale online ti to nabídne víc možností a nemusíš nikam chodit. Každopádně se snaž najít něco, co tě baví a vyčleň si na to čas.

Osobně jsem zjistil, že pohyb a procházky venku taky dost pomáhají. Když se dostaneš mezi lidi, i když jsou to jen kolemjdoucí, hned je to lepší. Takže zkrátka: buď ve spojení s ostatními, najdi si zájmy a nezapomínej na fyzickou aktivitu. To všechno ti může pomoct zvládat osamělost.

181 slov
1.8 minut čtení
20. 4. 2024
Filip Řezník

Osamělost při práci z domova je fakt, co hodně lidí zažívá. Já to řeším tak, že si s kolegy domlouváme pravidelný virtuální kafe přes Zoom. Je to fajn, alespoň si trochu pokecáme a připomene nám to kancelářskou atmosféru. Pak je super zapojit se do online komunit – třeba na Facebooku nebo Discordu jsou skupiny pro lidi pracující z domova, kde se dá sdílet zkušenosti a třeba i najít nové přátele.

Hobby je taky skvělý způsob, jak se odtrhnout od práce a potkat nové lidi. Online kurzy jsou fajn, ale pokud máš možnost něco místního, tak bych šel do toho. Je to víc osobní a můžeš se potkat s lidmi, co mají stejný zájmy. Mně osobně pomáhá chodit na procházky nebo cvičit venku – aspoň nějaký kontakt s okolím. Takže doporučuju zkoušet různé věci, experimentovat a najít to, co ti sedí. Hlavně ne být moc zavřený doma, vyrazit ven a něco dělat!

151 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Bedřich Hájek
Succeed.cz/Články/Úspěšné strategie pro freelancery
Psychologie freelancera: Jak se vyrovnat s osamělostí a udržet motivaciV článku prozkoumáme psychologické výzvy, kterým čelí freelanceri, a nabídneme praktické tipy, jak se vyrovnat s osamělostí a zůstat motivovaný.
1000 slov
10 minut čtení
4. 4. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky