Succeed.cz/Fórum/Jak si udržet motivaci při freelancingu?

Jak si udržet motivaci při freelancingu?

Chtěl bych se zeptat, co všechno děláte proto, abyste si jako freelanceri udrželi motivaci a energii v tomhle docela chaotickém světě. Někdy mám pocit, že mi chybí struktura, kterou jsem měl při práci v klasickém zaměstnání, a tak se mi stává, že se snadno nechám rozptýlit nebo ztrácím přehled o svých úkolech. Jak to máte vy? Co vám pomáhá zůstat soustředěný a produktivní? Zkoušeli jste nějaké techniky jako time management nebo plánování úkolů? Měli jste někdy krizi, kdy jste si říkali, že už to dál nezvládnete? Jak jste se s tím vyrovnali? A co třeba motivace z pohledu financí – jak vás ovlivňuje to, že si musíte sami hledat zakázky a být zodpovědní za vlastní příjem? Případně máte nějaké tipy na to, jak se udržet v dobré náladě a nepropadnout negativním myšlenkám? Vím, že spousta lidí se potýká s prokrastinací, což je u freelancera dost častý problém. Jak se k tomu stavíte? Jaké nástroje nebo aplikace používáte? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože cítím, že i malé změny mohou udělat velký rozdíl. Díky moc!

176 slov
1.8 minut čtení
8. 8. 2022
Karolína Kratochvílová

Mám podobný problém, jako říkáš. Udržet motivaci při freelancingu je fakt výzva. Zkoušel jsem pár věcí. Například jsem si zavedl pevný rozvrh, že začínám pracovat v 8 ráno a končím třeba v 5 odpoledne, i když to není vždycky úplně dodržovaný. Pomáhá mi to mít aspoň nějakou strukturu. Taky si dělám seznam úkolů na každý den, abych viděl, co mám splnit. Používám k tomu třeba Trello nebo Todoist, což je super na organizaci.

Když se mi nedaří a prokrastinuju, tak se snažím dělat krátký pracovní bloky – třeba 25 minut práce a pak 5 minut pauza (Pomodoro technika). Co se týče financí, je to těžký, hlavně když se nedaří najít zakázky. Občas mám krizi, kdy se mi zdá, že už nemám sílu pokračovat. V takových chvílích si připomínám, proč jsem vlastně začal a zkusím si vzít krátkou pauzu nebo jít ven na procházku.

Jinak i motivace z pohledu dobré nálady je důležitá – snažím se trávit čas s rodinou a přáteli a dělat věci, co mě baví. Možná by stálo za to vyzkoušet nějaké online komunity nebo skupiny freelancerů, kde si můžete vyměňovat zkušenosti a podporovat se navzájem. Tohle všechno mi pomáhá zůstat soustředěný a nepropadat negativním myšlenkám.

197 slov
2 minut čtení
9. 9. 2024
Jiří Štěpánek

Tak tohle je docela palčivý téma. Já osobně si dávám nějakou strukturu do dne – třeba si naplánuju bloky času, kdy se věnuju konkrétním úkolům. Pomáhá mi to mít jasný cíl a necítit se jakože plavu v chaosu. Taky jsem zkoušel různý time management techniky, jako Pomodoro, což je super na soustředění. Jinak používám Trello na plánování úkolů a udržování přehledu, což mi dost pomáhá.

Co se týče motivace, tak si občas dělám pauzy a jdu se projít, abych si vyčistil hlavu. Je dobrý mít nějaký rituál na začátku a konci pracovního dne, třeba kávu nebo krátký cvičení. Když přijde krize, snažím se to nebrat osobně, je to normální. Zkusím se zaměřit na menší úkoly, co mě posunou dál.

Finančně je to stresující, ale zase má člověk svobodu a může si vybírat projekty podle sebe. S tím souvisí i motivace – když vidím, že jsem něco dotáhl do konce a mám z toho výnos, hned je nálada lepší. Prokrastinace? No jasně – snažím se ji omezovat tím, že si dám jasně daný cíle na den a odškrtávám si je.

A nakonec – nebrat to moc vážně. Občas prostě uděláš krávovinu a to je v pohodě. Důležitý je se z toho poučit a jít dál.

201 slov
2 minut čtení
31. 7. 2023
Renata Řezáčová
Succeed.cz/Články/Úspěšné strategie pro freelancery
Psychologie freelancera: Jak se vyrovnat s osamělostí a udržet motivaciV článku prozkoumáme psychologické výzvy, kterým čelí freelanceri, a nabídneme praktické tipy, jak se vyrovnat s osamělostí a zůstat motivovaný.
1000 slov
10 minut čtení
4. 4. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky