Succeed.cz/Fórum/Co napsat do prvního zprávy při oslovování kontaktů online?

Co napsat do prvního zprávy při oslovování kontaktů online?

Když přemýšlím o tom, jak začít konverzaci s někým, koho jsem potkal na sociálních sítích nebo třeba na profesním fóru, vždycky mě zajímá, co vlastně napsat do té první zprávy. Mám obavy, že to může vyznít příliš stroze nebo naopak moc neformálně. Jaké jsou nejlepší tipy pro psaní úvodních zpráv, které by měly zaujmout a vzbudit zájem? Je dobré se hned představit, nebo je lepší začít s otázkou, která by mohla nasměrovat konverzaci? Kdybych chtěl oslovit někoho, kdo mě zaujal svým profilem či příspěvky, měl bych zmínit něco konkrétního z jejich práce nebo se ptát na jejich názory? A co takhle humor? Je to vhodné v profesionálním prostředí, nebo spíš riskantní krok? Zajímalo by mě také, jestli je lepší být stručný a jasný, nebo si dát záležet a napsat delší zprávu, abych ukázal zájem. Jaký tón je pro takovou komunikaci ideální – formální, přátelský nebo něco mezi tím? A co když mi ten druhý neodpoví? Jak dlouho čekat na reakci než zkusím napsat znovu? Zkrátka jaké jsou osvědčené postupy pro psaní prvních zpráv na různých platformách jako LinkedIn nebo Facebook? Určitě bych uvítal tipy od těch, kteří mají zkušenosti s úspěšným navazováním kontaktů online.

194 slov
1.9 minut čtení
3. 12. 2024
Milan Král

Když píšeš první zprávu, nejlepší je být autentický a ukázat zájem. Můžeš se představit, ale klidně začni otázkou, co bys rád věděl. Pokud tě zaujalo něco konkrétního z jejich příspěvků, určitě to zmíněj. Přijde jim to jako, že jsi si dal práci a vážíš si toho, co dělají. Humor může fungovat, ale je to riskantní – záleží na kontextu a jak moc se znáte. Zpráva by měla být spíš stručná a k věci, než vyčerpávající román. Tón by měl být přátelský a profesionální zároveň. Když neodpoví, dej jim pár dní, pak můžeš zkusit napsat znovu – ale nebuď dotěrný. Na platformách jako LinkedIn se drž víc formalit, na Facebooku můžeš být uvolněnější. Hlavně buď sám sebou.

116 slov
1.2 minut čtení
28. 12. 2024
Dominik Hácha

Takže, když píšeš první zprávu, tak bych šel na to s nějakou lehkou informací o sobě. Klidně se představ, ale snaž se to udělat tak, aby to znělo přirozeně. Třeba něco jako "Viděl jsem tvůj příspěvek o..." a pak přidej svůj názor nebo otázku k tomu. Zmiň něco konkrétního z jejich profilu, to ukazuje, že tě fakt zajímají a nenapíšeš jen tak bezhlavě všem. Humor může být fajn, ale opatrně, v profesním kontextu to chceš mít decentní. Stručnost je v dnešní době klíčová, ale zas ne příliš strohý – dej tomu nějaký osobní dotyk. Tón bych viděl tak akorát přátelský a profesionální. Pokud neodpoví, tak zkus počkat tak týden a pak můžeš napsat znova s nějakým lehkým připomenutím. Na LinkedIn bych byl formálnější než na Facebooku, tam si můžeš dovolit víc uvolněnosti. Takže celkově – buď přirozený, ukaž zájem a neboj se malého humoru.

144 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2024
Bohuslav Svoboda
Succeed.cz/Články/Úspěšné strategie pro freelancery
Networking pro freelancery: Jak efektivně budovat profesní kontakty onlineObjevte účinné strategie, jak využít sociální sítě a online platformy k rozšiřování vašich profesních kontaktů jako freelancer. Naučte se, jak zaujmou...
1000 slov
10 minut čtení
11. 8. 2024
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky