Succeed.cz/Fórum/Jak si nastavit priority, když mám moc práce a vše se hroutí?

Jak si nastavit priority, když mám moc práce a vše se hroutí?

Jsem momentálně ve fázi, kdy se mi všechno zdá být příliš. V práci mám hromadu úkolů, které se neustále množí a já mám pocit, že už to nezvládám. Každý den je to stejná písnička – ráno se probudím s pocitem, že musím stihnout tolik věcí, ale ve skutečnosti nevím, kde začít. Zkoušel jsem různé metody plánování a organizace, ale nic mi zatím nepomohlo. Jak vlastně nastavit priority, když máte pocit, že vám všechno padá na hlavu? Jak poznat, co je opravdu důležité a co může počkat? Někdy mám pocit, že by stačilo, kdybych si sedl a udělal si seznam úkolů, ale když na to přijde, tak nevím, co z toho seznamu vynechat a co je klíčové. Zajímalo by mě, jak ostatní zvládají přetížení a stres z pracovního života. Jaké techniky používáte k tomu, abyste si udrželi pořádek v chaosu? Existují nějaké osvědčené tipy na time management nebo něco jiného? Chtěl bych vědět, jak se s tímto problémem vypořádávají ostatní a co byste doporučili osobě jako já, která se cítí uprostřed všeho rozloženého a neví si rady.

176 slov
1.8 minut čtení
2. 11. 2023
Bohumil Šváb

Zní to, že se fakt potýkáš s hodně stresem. Tohle znám, když se hromadí úkoly a člověk neví, kde začít. Zkus si udělat seznam, ale rozděl to na kategorie – urgentní a důležité. Tím zjistíš, co opravdu musíš udělat hned a co může počkat. Můžeš zkusit i Eisenhowerovu matici, kde si úkoly rozdělíš podle důležitosti a naléhavosti.

Další tip je zkusit si nastavit časové bloky – třeba 25 minut práce, pak 5 minut pauza. Pomůže to udržet soustředění a nepropadat panice. A neboj se říct "ne" věcem, co nejsou prioritou. Víc než jednoho úkolu najednou nezvládneš. Když už začneš plnit ty nejdůležitější úkoly, uvidíš, jak se ti uleví. A nezapomeň si občas odpočinout, to je taky důležitý.

116 slov
1.2 minut čtení
5. 12. 2024
Miroslava Kříčková

Když se ti toho nahromadí moc, je fajn si udělat takový rychlý audit úkolů. Zkus si sednout a na papír napsat všechno, co musíš udělat. Pak si to rozděl na urgentní a neurgentní. U urgentních úkolů si zkus zjistit, co je opravdu kritické a co může počkat. Taky pomáhá si říct, co bys mohl delegovat nebo prostě neudělat vůbec. Někdy je v pohodě říct ne. Zvaž i techniku Pomodoro – 25 minut pracuješ, pak krátká pauza. Pomůže ti to udržet soustředění a po těchto cyklech si můžeš uvědomit, co jsi splnil a co ještě zbývá. A hlavně nezapomínej na odpočinek – občas je lepší na chvíli vypnout, než se snažit jet na doraz a pak to všechno totálně podělat.

119 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Jarmila Jelínková
Succeed.cz/Články/Zvládání stresu
Jak efektivně zvládat stres v dynamickém pracovním prostředí?Objevte techniky a strategie, které vám pomohou udržet psychickou pohodu i v náročných pracovních podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
19. 6. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky