Succeed.cz/Fórum/Jak si rozvrhnout pauzy, abych nebyl během práce unavený?

Jak si rozvrhnout pauzy, abych nebyl během práce unavený?

Pracovní den je často dlouhý a někdy se zdá, že se člověk snaží dotáhnout všechny úkoly na poslední chvíli, což může být dost stresující. Často se mi stává, že po několika hodinách se cítím unavený a to mě zpomaluje v práci. Přemýšlím, jak si rozvrhnout pauzy, abych měl během dne více energie a nebyl vyčerpaný. Někdo říká, že krátké pauzy každou hodinu pomáhají, jiní doporučují delší pauzu po dvou nebo třech hodinách práce. Jaký je vlastně ideální systém? Měl bych si dávat pauzy na jídlo, nebo stačí jen na protažení? Taky by mě zajímalo, jestli je dobré během pauz dělat něco úplně jiného, třeba jít ven na čerstvý vzduch, nebo raději zůstat u stolu a číst knížku. Co funguje nejlépe ostatním? Jaké metody pomáhají udržet soustředění a energii? Zajímalo by mě i to, jestli má smysl plánovat si pauzy dopředu, nebo je lepší je brát spontánně podle toho, jak se cítím. Máte nějaké tipy nebo osvědčené postupy? Rád bych slyšel zkušenosti lidí, co už v tom mají nějaký systém. Jak vy řešíte únavu během pracovního dne?

176 slov
1.8 minut čtení
16. 10. 2024
Veronika Pešková

Pauzy jsou fakt důležitý, to je pravda. Já to mám tak, že si dělám krátký přestávky po 50 minutách práce, třeba na 5-10 minut. Během těch pauz se protáhnu, udělám pár dřepů nebo si jdu na chvíli ven. Čerstvý vzduch mi vždycky pomůže probrat se. A pak mám delší pauzu na oběd po dvou hodinách, to už si dám normálně jídlo a chvíli si odpočinu.

Co se týče plánování, já si to snažím plánovat, ale když cítím, že už jsem unavenej, tak si pauzu vezmu hned. Někdy stačí i jen rychlá procházka nebo nějaký lehký cvičení u stolu. Zkusil jsem i číst knížku, ale moc mi to nešlo, protože jsem se pak těžko vracel zpátky do práce.

Každému funguje něco jiného, ale když dodržuju ty krátký pauzy a občas se projdu, tak se cítím mnohem líp a víc soustředěně. Slyšel jsem, že některý lidi dělají pomodoro techniku - 25 minut práce a 5 minut pauza. To by taky mohlo zafungovat.

159 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2025
Blanka Poláková

Pauzy jsou fakt důležitý. Já mívám takovej systém, že si dám 5 minut každou hodinu na protažení nebo na kafe. Ale po dvou hodinách, když se mi začne motat hlava, si dám delší pauzu klidně i 15-20 minut a jdu ven. Čerstvej vzduch mi fakt pomáhá, vždycky se cítím líp. Jídlo je taky dobrý, snažím se nezapomínat na svačiny, ale ne vždy to vyjde.

Někdo mi říkal, že plánovat pauzy je lepší, ale já to dělám spíš podle pocitu. Když cítím únavu, tak prostě vstanu. Zkoušela jsem i různé aktivity během pauz - čtení knížky je fajn, ale když mám možnost jít ven, tak to beru jako prioritu. Mě osobně funguje kombinace krátkých a delších pauz a snažím se to prostřídat. Zjistila jsem, že čím víc se hýbu během dne, tím míň mě bolí záda a celkově se cítím líp. Takže klidně experimentuj a najdi si to, co ti sedne!

149 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Eva Macková
Succeed.cz/Články/Zvládání stresu
Jak si efektivně naplánovat čas na odpočinek během pracovního dne?Praktické rady a techniky, které vám pomohou zařadit odpočinek do nabitého pracovního rozvrhu.
1000 slov
10 minut čtení
31. 8. 2024
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky