Succeed.cz/Fórum/Jak začít budovat profesní kontakty, když jsem introvert?

Jak začít budovat profesní kontakty, když jsem introvert?

Mám otázku, která mě trápí už nějakou dobu. Jsem spíš introvertní typ a když se snažím budovat profesní kontakty, cítím se v tom dost nepohodlně. Přemýšlím, jak to vlastně udělat, abych si našel nové známosti, které by mi mohly pomoci v kariéře. Mám strach z networkingových akcí, protože se mi zdá, že se tam všichni baví mezi sebou a já jen stojím v koutě a nevím, co říct. Zkoušel jsem párkrát navštívit různé konference a semináře, ale většinou jsem odešel bez jakéhokoli kontaktu. Rád bych věděl, jestli máte nějaké tipy na to, jak se postupně přehoupnout přes ten pocit ostychu a začít mluvit s lidmi. Myslíte si, že je lepší začít online, třeba přes sociální sítě jako LinkedIn? Jaké jsou vhodné strategie pro introverty? Možná jste měli podobný problém a víte, jak to zvládnout. Jak jste to udělali vy? Co vám pomohlo? Vážně bych ocenil jakékoli rady nebo osobní zkušenosti, které by mi mohly otevřít dveře k novým příležitostem. Jak překonat ten první krok a navázat užitečné vztahy v profesním světě? Díky moc!

173 slov
1.7 minut čtení
31. 12. 2022
Nikola Dobešová

Pro introverty je budování profesních kontaktů fakt výzva, ale dá se to zvládnout. Začít online je super nápad, LinkedIn je skvělá platforma, kde můžeš oslovit lidi, aniž bys musel hned naživo komunikovat. Můžeš třeba sdílet zajímavé články nebo komentovat příspěvky jiných, což ti pomůže navázat vztahy bez stresu.

Co se týká networkingových akcí, zkus se připravit dopředu. Měj pár otázek nebo témat na mysli, které můžeš použít k zahájení konverzace. Třeba se zkus zaměřit na společné zájmy nebo aktuální trendy v oboru. Když už tam budeš, snaž se najít někoho, kdo vypadá stejně nervózně jako ty – často se tak víc otevřou.

Další tip je zapojit se do menších skupin nebo workshopů, kde je méně lidí a atmosféra není tak tlaková. Tam můžeš navazovat kontakty mnohem snáz. Zkrátka, překonání ostychu chce praxi a čas, ale když si najdeš svou cestu, půjde to snáz. A nezapomínej, že i ostatní jsou ve stejné situaci a chtějí poznat nové lidi.

155 slov
1.6 minut čtení
14. 8. 2024
Štěpán Koudelka

Když jsi introvert, může to fakt vypadat jako noční můra, ale je to zvládnutelný. Zkus začít online, LinkedIn je super místo. Tam se můžeš spojit s lidmi z oboru, aniž bys musel být přímo ve stresující situaci na živé akci. Klidně je oslovuj s nějakými otázkami ohledně jejich práce nebo zkušeností.

Na akcích si pak můžeš připravit pár jednoduchých otázek, co bys mohl říct jako "Jak se ti tady líbí?" nebo "Co tě sem přivedlo?". Takhle začneš konverzaci a třeba se rozjede víc. Není potřeba mluvit s každým, stačí pár lidí a navázat kvalitní vztah.

Mysli na to, že většina lidí je na tom podobně a chtějí se taky bavit. Můžeš zkusit i menší akce než velký konference, kde je méně lidí a je to uvolněnější. A hlavně buď sám sebou, to se cení. Každý malý krok se počítá!

139 slov
1.4 minut čtení
24. 11. 2024
Aleš Charvát
Succeed.cz/Články/Úspěch v kariéře
Strategie pro úspěšné networkingové příležitosti: Jak efektivně navazovat a udržovat profesní kontaktyObjevte osvědčené strategie pro networking, které vám pomohou efektivně navazovat a udržovat profesní kontakty. Naučte se, jak využít networking pro o...
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2021
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky