Succeed.cz/Fórum/Jak se snažit o povýšení, když nemám potřebné zkušenosti?

Jak se snažit o povýšení, když nemám potřebné zkušenosti?

Mám takový pocit, že by bylo fajn udělat krok vpřed v kariéře a snažit se o povýšení, ale je tu jeden problém. Vlastně nemám dostatečné zkušenosti na to, abych si řekl o vyšší pozici. Mám na mysli, jak přesvědčit šéfa, že jsem schopný a že na to mám i bez toho, abych měl roky praxe. Zajímalo by mě, jestli někdo má podobnou zkušenost nebo jestli víte, jaké strategie by mohly fungovat. Myslíte, že je lepší se zaměřit na rozvoj dovedností, které by byly pro tu pozici klíčové? Nebo by stálo za to hledat nějaké projekty navíc, které bych mohl dělat ve svém volném čase, abych si ty zkušenosti přece jen doplnil? Jak to vidíte s networkingem v této souvislosti, může mi to otevřít dveře? A co motivace? Jak správně formulovat své cíle a ambice, abych je přednesl šéfovi tak, aby pochopil, že chci povýšení a jsem ochotný tvrdě pracovat? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už touto cestou prošli. Děkuji!

163 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2024
Lucie Jirásková

Získat povýšení bez potřebných zkušeností může být těžké, ale není to nemožné. Nejdřív se zaměř na rozvoj dovedností, které jsou pro tu vyšší pozici klíčové – třeba online kurzy nebo školení. K tomu se snaž najít projekty v práci, kde můžeš ukázat svou iniciativu a schopnosti. I malý úspěch může být dobrá vizitka.

Networking je taky důležitý. Spoj se s lidmi ve firmě, kteří už na té pozici jsou, a zkus se od nich něco naučit. Můžeš se tak dostat k informacím, které ti pomohou a zároveň ukážeš, že máš zájem.

Při rozhovoru se šéfem buď upřímný – řekni mu, co chceš dosáhnout a že jsi ochotný makat na svých slabinách. Důležitá je motivace a proaktivní přístup. Pokud ukážeš, že ti na tom opravdu záleží a jsi připravený se zlepšovat, šance na povýšení může vzrůst.

Když budeš mít konkrétní cíle a plán, jak se k nim dostat, budeš působit důvěryhodněji. Držím palce!

152 slov
1.5 minut čtení
26. 11. 2023
Miroslav Tvrdík

Povýšení bez zkušeností může být náročné, ale není to nemožné. Zkus se zaměřit na to, co už umíš a jak můžeš přispět k týmu. Udělej si seznam dovedností, které jsou pro tu novou pozici důležité, a začni je aktivně rozvíjet. Třeba online kurzy nebo školení. Pokud máš možnost, zapoj se do projektů navíc v práci, tím ukážeš iniciativu a získáš zkušenosti. Networking je taky klíčový – pokus se navázat vztahy s lidmi, kteří už v té pozici jsou nebo byli. Můžeš se tak dozvědět víc o tom, co obnáší a třeba dostat tipy, jak na to. Když přijde řeč s šéfem, buď otevřený ohledně svých cílů a ambic. Vyjádři nadšení pro nové výzvy a ukaž, že jsi ochotný se učit a pracovat tvrdě. Nezapomeň podtrhnout svoje úspěchy a to, co už jsi pro firmu udělal. Držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
4. 9. 2024
Romana Řezníková
Succeed.cz/Články/Úspěch v kariéře
Jak překonat překážky na cestě k povýšeníObjevte klíčové strategie a tipy, jak překonat překážky, které brání vašemu kariérnímu postupu. Naučte se identifikovat běžné problémy a efektivně je ...
1000 slov
10 minut čtení
2. 9. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky