Succeed.cz/Fórum/Jak oslovit mentora a co říct na začátku?

Jak oslovit mentora a co říct na začátku?

Už delší dobu přemýšlím o tom, jaký je nejlepší způsob, jak oslovit potenciálního mentora, protože vím, že by mi to mohlo velmi pomoci v mém kariérním růstu. Mám na mysli někoho, kdo má zkušenosti v oboru podnikání a investování, a chtěl bych se dozvědět více o tom, jak začít konverzaci. Jakým způsobem se mám představit? Je dobré zmínit konkrétní důvod, proč oslovuji právě tuto osobu, nebo je lepší to nechat až na později? Mám začít s nějakým komplimentem nebo zájmem o jejich práci? Jaké otázky bych měl položit, abych ukázal, že mám zájem a že si vážím jejich času? A co když se bojím odmítnutí nebo toho, že moje žádost nebude brána vážně? Jak mohu vytvořit dobrý první dojem a zaujmout takového člověka? Víte někdo o nějakých konkrétních frázích nebo způsobech, které by mohly fungovat? Jakým stylem komunikace je nejlepší začít – formálněji nebo spíše neformálně? Myslíte, že by mělo smysl poslat e-mail nebo spíše zkusit kontakt na sociálních sítích jako LinkedIn? Jak dlouhý by ten úvodní text měl být, aby to nebylo moc krátké ani příliš obsáhlé? Hledám rady a tipy od těch, kteří mají zkušenosti s tímto procesem. Děkuji za jakoukoliv pomoc.

194 slov
1.9 minut čtení
20. 11. 2023
Radka Jarošová

Když oslovuješ mentora, buď co nejvíc autentický. Začni třeba tím, že se představíš a řekneš, co děláš. Můžeš zmínit, proč tě oslovil právě on – třeba jeho zkušenosti nebo projekty, které měly na tebe vliv. Je fajn začít s nějakým komplimentem ohledně jejich práce, to obvykle potěší a ukáže zájem. Pak můžeš říct, že hledáš radu ohledně podnikání nebo investic a že bys rád slyšel jejich názor.

Na otázky se neboj zeptat – něco jako "Jak jste začínal v oboru? Co byla vaše největší výzva?" Tím ukážeš, že tě to opravdu zajímá. A jo, strach z odmítnutí je normální, ale většina lidí má tendenci chtít pomoci.

Co se komunikace týče, začni spíš formálněji, ale příliš nepřeháněj. E-mail je super možnost, LinkedIn taky funguje. Délka by měla být tak akorát – pár vět stačí. Nezapomeň na závěr poděkovat za čas a že si ceníš jejich odpovědi.

Hlavně buď sám sebou a snaž se o to, aby to nezapadlo do stereotypu. Hodně štěstí!

160 slov
1.6 minut čtení
10. 2. 2024
Adam Koudelka

Jasně, mentora oslovit chceš. Je dobrý začít s krátkým úvodem, prostě se představ a řekni něco o sobě, co děláš a proč tě ten člověk zajímá. Můžeš zmínit konkrétní důvody, proč sis vybral zrovna jeho – třeba jeho úspěchy nebo projekty, co mu šly. Kompliment je fajn, ale ne to přeháněj, jinak to vypadá okatě.

Můžeš začít formálněji, ale pokud máš pocit, že je spíš neformální typ, tak klidně zkus i uvolněnější styl. E-mail je určitě solidní volba, LinkedIn taky, ale buď opatrnej na to, jak to tam napíšeš. Délka? Tak do pár odstavců, nic složitýho.

Zajímavé otázky jsou super. Můžeš se ptát na jejich kariérní cestu nebo rady pro začátečníky v podnikání nebo investování. Ukaž zájem a že jim vážíš čas. O odmítnutí se neboj, ne každý je dostupný hned. Spíš si dej pozor na to, abys nebyl moc dotěrný. Hlavně buď sám sebou a ukaž nadšení! Držím palce!

148 slov
1.5 minut čtení
16. 11. 2024
Emil Kašpar
Succeed.cz/Články/Úspěch v kariéře
Mentorství za účelem kariérního růstu: Jak najít správného mentoraObjevte, jak najít a využít mentora pro svůj kariérní růst. Získejte cenné rady a tipy k efektivnímu mentorství.
1000 slov
10 minut čtení
30. 9. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky