Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když pořád odkládám důležité projekty?

Co dělat, když pořád odkládám důležité projekty?

Mám problém s tím, že pořád odkládám důležité projekty, které by mi mohly výrazně pomoct v kariéře. Dělám si seznamy úkolů, plánuju si čas, ale stejně se k tomu jakoby nedokážu dostat. Často mě přepadne pocit, že je toho na mě moc nebo že to prostě není ten správný čas. Někdy se cítím zahlcený tím, co všechno bych měl udělat, a tak raději dělám něco jiného, co mi přijde jednodušší nebo příjemnější. Třeba se pustím do drobností, které nemají žádný dlouhodobý význam. Hledám nějaké praktické rady, jak se překonat a začít na těch projektech skutečně pracovat. Zajímalo by mě taky, jestli máte nějaké vyzkoušené techniky nebo metody, které by mohly pomoct při překonávání prokrastinace. Jak si udržet motivaci a soustředění, když mám pocit, že to všechno zvládnu až zítra? Vím, že je důležité mít jasné cíle a plány, ale jak to udělat tak, aby mě to opravdu bavilo a neztrácel jsem nadšení? Poraďte mi prosím jak na to!

158 slov
1.6 minut čtení
2. 11. 2023
Jan Šťastný

Když pořád odkládáš důležité projekty, je to fakt ošemetný problém. Zkus se zaměřit na menší cíle. Místo toho, abys myslel na celý projekt, si dej jako úkol jen jednu část, třeba si říct, že dneska uděláš jen pár stránek nebo nějakou konkrétní část. To ti pomůže se do toho dostat a najednou zjistíš, že už jsi udělal víc než jsi čekal.

Další věc je časový blok - nastav si třeba 25 minut a pak si dej 5 minut pauzu. Tohle je metoda Pomodoro a hodně lidí ji doporučuje. Tímhle způsobem si udržíš koncentraci a nebudeš cítit takový tlak.

Ohledně motivace zkus najít něco, co tě k tomu projektu táhne. Můžeš si připomenout proč to děláš a jak ti to pomůže v kariéře. Někdy je dobré mít i vizuální motivaci - třeba si udělej nástěnku s cíli nebo inspirativní citáty.

A nakonec, nezapomínej na to, že když se budeš cítit zahlcený, je naprosto v pořádku si dát chvíli pauzu a udělat něco jiného. Hlavně se nenech odradit, že ne všechno jde hned podle plánu. Věřím, že to zvládneš!

174 slov
1.7 minut čtení
23. 12. 2024
Jaroslava Holubová

Zkus se zamyslet nad tím, proč ty projekty odkládáš. Někdy může být užitečné rozdělit si větší úkoly na menší části, aby to vypadalo méně zastrašující. Třeba si dej cíl pracovat na projektu jen 15 minut denně – to ti může pomoct se do toho dostat. Další tip je nastavit si termíny, i když jsou fiktivní. Pokud máš nějakého kamaráda nebo kolegu, zkus si najít někoho, s kým bys mohl sdílet pokroky, motivace je pak větší. A nebuď na sebe tak přísný, každý má občas dny, kdy nemá náladu. Zkus se odměnit za každý malý krok vpřed. A hlavně - vyzkoušej si udělat rutinu, třeba si rezervuj stejný čas v týdnu na práci na projektech. Uvidíš, že časem se ti to může dostat pod kůži a začneš se na to těšit.

130 slov
1.3 minut čtení
14. 6. 2024
Miroslav Pánek
Succeed.cz/Články/Motivace a cíle
5 technik pro překonání procrastinace v kariérním růstuObjevte efektivní techniky, jak se zbavit odkládání a dosáhnout svých kariérních cílů. Tento článek nabízí praktické tipy a strategie pro úspěch.
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky