Succeed.cz/Fórum/Jak se zbavit rozptýlení při práci z domova?

Jak se zbavit rozptýlení při práci z domova?

Práce z domova se v posledních letech stala normou pro mnohé z nás, ale přiznejme si, že to přináší i spoustu výzev. Osobně se snažím být co nejproduktivnější, ale jakmile začnu pracovat na nějakém projektu, vždycky mě něco rozptýlí. Ať už je to sociální síť, hluk z ulice nebo dokonce domácí práce, které se najednou zdají být mnohem důležitější než úkoly, které mám před sebou. Mám pocit, že mi každou chvíli něco odvádí pozornost a já se pak nemohu soustředit na to, co dělám. Jak to máte vy? Jak se s tím vyrovnáváte? Myslíte si, že je to jen o silné vůli, nebo existují nějaké konkrétní techniky, které by mohly pomoci? Zkoušel jsem například nastavit si časové bloky, ale stejně se často odkloním od práce. I když mám pracovní prostor oddělený od ostatních částí domácnosti, pořád je tu spousta rozptýlení. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás našel nějaké osvědčené metody nebo tipy na to, jak se lépe soustředit a minimalizovat rušivé vlivy. Je možné se naučit disciplíně při práci z domova? Jak zvládáte ten pocit, že jsou k dispozici tolik věcí k rozptýlení? Děkuju za všechny rady a tipy!

190 slov
1.9 minut čtení
21. 4. 2022
Žaneta Švábová

No, rozptýlení při práci z domova je fakt problém. Mám to podobně, furt mě něco vyrušuje. Zkoušel jsem různý techniky, třeba Pomodoro, to je fajn, ale stejně se najdou chvíle, kdy prostě nemůžu odolat kouknout na sociální sítě nebo jít udělat kafe. Zjistil jsem, že je dobrý si udělat nějaký rituál na začátek práce, třeba si dát kávu a pak hned sednout ke stolu. Taky pomáhá mít jasně daný cíle na den, než začnu, abych věděl, co přesně chci udělat. Hlavně si neříkat, že teď budu pracovat 8 hodin bez přestávky – to už je zbytečný stres. A co se týče domácích prací, tak se snažím je dělat před nebo po práci. Jinak to furt volá, že? Takže jo, disciplína se dá naučit, ale chce to čas a trpělivost.

129 slov
1.3 minut čtení
28. 6. 2022
Petra Dostálová

S tím, co popisuješ, se potýká snad každý, kdo pracuje z domova. Já třeba používám pár triků, co mi pomáhají. Hlavně si snažím udělat jasný plán dne a rozdělit si úkoly na menší části. Časové bloky jsou fajn, ale klíčové je mít pevné hranice – když pracuji, tak vypínám notifikace na telefonu a sociální sítě. Taky mi pomáhá mít pracovní prostor, kde vlastně jen pracuju, a když skončím, tak ho opustím – jako bych přecházel do jiného světa. Někdy si pustím i nějakou hudbu bez textu nebo zvuky přírody na pozadí, to mi pomáhá se soustředit. A jo, občas je těžký odolat domácím pracem, ale je dobrý si říct: teď pracuju, pak budu dělat jiný věci. Disciplína se dá trénovat, chce to čas a fakt se snažit. Hlavně nepropadat panice z rozptýlení, protože to je normální – důležitý je vrátit se zpátky k práci.

144 slov
1.4 minut čtení
6. 10. 2024
Eva Hájková
Succeed.cz/Články/Osvědčené zvyky
Jak minimalizovat rozptýlení a zvýšit soustředění v digitální doběObjevte praktické tipy a triky, jak se zbavit rušivých elementů a soustředit se na to, co je opravdu důležité v dnešní digitální době.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky