Succeed.cz/Fórum/Jak si najít správného mentora pro podnikání?

Jak si najít správného mentora pro podnikání?

Přemýšlím nad tím, jak moc je důležité mít v podnikání správného mentora, ale vůbec nevím, kde začít. Jak vlastně najít někoho, kdo by mi mohl pomoci se všemi těmi otázkami, které mám? Mám pocit, že se mi občas ztrácí směr a potřeboval bych nějaké vedení. Kdo je ten ideální mentor? Měl by mít zkušenosti z mého oboru, nebo je lepší, když přichází z úplně jiného sektoru? Nejspíš bych chtěl někoho, kdo má za sebou úspěšné projekty a dokáže mě motivovat. Ale jak takového člověka oslovit? Je vůbec šance, že mi někdo jako on bude chtít věnovat čas? A co třeba online mentoring? Existují platformy, kde mohu najít odborníky v mém oboru? Znáte nějaké tipy nebo zkušenosti, jak postupovat při hledání mentora? Co kdybych měl štěstí a potkal někoho na networkingové akci? Jaké otázky bych mu měl položit, abych zjistil, jestli je pro mě ten pravý? Někdo mi říkal, že by bylo dobré mít předem jasné cíle a očekávání, ale co když si nejsem jistý tím, co přesně chci dosáhnout? Jak se tedy připravit na takový rozhovor s potenciálním mentorem? A co když se pak ukáže, že naše spolupráce nefunguje? Jak to řešit a kdy od toho ustoupit? Opravdu by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti s hledáním mentorů a jestli máte nějaké osvědčené tipy na to, jak poznat toho pravého člověka pro podporu v mé podnikatelské cestě.

226 slov
2.3 minut čtení
26. 9. 2020
Blanka Suchá

Najít správného mentora může být fakt náročný, ale není to nemožné. Nejdřív si ujasni, co přesně potřebuješ a co bys chtěl od mentora získat. Ideální mentor by měl mít zkušenosti v oboru, ve kterém chceš podnikat, ale někdy může být užitečné mít někoho z jiného sektoru, kdo ti přinese nový pohled. Můžeš začít hledat prostřednictvím různých networkingových akcí, kde potkáš lidi z oboru. Tam se neboj oslovit někoho, kdo ti padne do oka. Zkus si připravit pár otázek jako třeba, jaké největší výzvy museli řešit, nebo co pro ně bylo klíčové při budování jejich podnikání.

Online mentoring je taky skvělá možnost, existují platformy jako LinkedIn nebo specializovaný stránky na mentoring. Když oslovíš někoho na internetu, buď struční a jasně vysvětli, proč zrovna ty hledáš jeho pomoc. Pokud zjistíš, že spolupráce nefunguje, neboj se to ukončit, prostě buď otevřený a upřímný. A pokud si nejsi jistý svými cíli, klidně to řekni – i mentor ti může pomoct s hledáním správného směru.

160 slov
1.6 minut čtení
5. 11. 2022
Anna Chalupová

Najít správného mentora je fakt důležitý, ale někdy to není snadný. Zkus začít tím, že si ujasníš, co vlastně chceš. I když nejsi úplně jistej, aspoň nějaké základní cíle bys měl mít. Když víš, co hledáš, můžeš se kouknout na networkingový akce, semináře nebo online platformy jako LinkedIn. Tam najdeš lidi z různých oborů, tak si můžeš vybrat, jestli chceš někoho z tvého sektoru nebo z jiného. Zkus oslovit někoho, koho obdivuješ a uvidíš, co se stane. Často lidi rádi pomáhají, pokud je to formulováno správně.

Při setkání se zeptej na jejich zkušenosti a jak zvládali výzvy. Taky by bylo dobrý říct jim, co tě trápí a co bys chtěl zlepšit. Pokud to nefunguje a cítíš, že nemáte chemii, nebo si nesednete, není nic špatnýho na tom to ukončit. Hlavně buď otevřený a upřímný. Mentoring má být vzájemně prospěšnej. Na závěr je dobrý mít i plán B – třeba další potenciální mentory v záloze, kdyby to s tím prvním nevyšlo.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 12. 2024
Lucie Košťálová
Succeed.cz/Články/Podnikovost
Proč je důležité mít mentora pro rozvoj podnikatelského myšlení?Objevte klíčové výhody a přínosy mentorství pro podnikatele a osobní růst. Jaký vliv má mentor na podnikatelské myšlení a proč ho mít?
1000 slov
10 minut čtení
11. 3. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky