Succeed.cz/Fórum/Co by měl mentor umět, aby mi pomohl s růstem v podnikání?

Co by měl mentor umět, aby mi pomohl s růstem v podnikání?

Přemýšlím, co všechno by měl dobrý mentor umět, abych mohl posunout své podnikání na další úroveň. Je to vůbec možné najít někoho, kdo bude mít takové zkušenosti, aby mi skutečně pomohl? Zajímalo by mě, jaké dovednosti a znalosti by ten správný mentor měl mít. Měl by být expert v oblasti marketingu, nebo spíše v financích? Jak moc důležité jsou praktické zkušenosti z podnikání? Taktéž mě zajímá, zda je důležité, aby měl stejnou specializaci jako já, nebo je lepší mít mentora z jiného oboru? Když se nad tím zamýšlím, tak si říkám, že by také měl umět dobře komunikovat a naslouchat, ale co jiného ještě hraje roli? Jakou roli hrají soft skills versus hard skills? A co taková motivace a podpora? Je dobré mít mentora, který mě dokáže povzbudit i v těžkých chvílích? Jaké konkrétní příklady efektivního mentoringu existují a jak bych měl postupovat při hledání někoho, kdo by byl schopen mi opravdu pomoci? Vlastně bych chtěl slyšet o nějakých konkrétních zkušenostech ostatních, protože si myslím, že sdílení příběhů může být velmi inspirativní. Jak jste vy sami našli svého mentora a co jste od něj získali? Myslíte si, že mentorství je klíčovým faktorem pro úspěch v podnikání v dnešní digitální době?

200 slov
2 minut čtení
11. 8. 2024
Natálie Adámková

Dobrý mentor by měl umět spoustu věcí, ale asi nejdůležitější je mít praktické zkušenosti z podnikání. Někdo, kdo si tím už prošel a ví, jak reagovat na různé situace, ti může pomoct nejvíc. Co se týče odbornosti, záleží to na tvém zaměření. Když máš marketing, můžeš potřebovat někoho, kdo rozumí i financím a strategii. Někdy je fajn mít mentora z jiného oboru, protože ti může ukázat nové pohledy a přístupy.

Komunikace a naslouchání jsou fakt klíčový. Mentor by měl být schopnej tě povzbudit v těžkých chvílích, to je hodně důležitý. Soft skills jsou prostě stejně důležité jako ty hard skills, protože podnikání je dost o vztazích a psychice.

Při hledání mentora je super podívat se na networkingové akce nebo online platformy. Můžeš se ptát ve svém okolí, na sociálních sítích nebo třeba v oborových skupinách. Vždycky je dobré si vyjasnit, co přesně od mentora očekáváš a jaké má zkušenosti.

Když jsem hledal svého mentora, šel jsem na pár workshopů a tam jsem potkal někoho, kdo mi dal skvělé rady ohledně rozvoje businessu. Pomohl mi nastavit cíle a fakt mě motivoval. Myslím, že mentorství může být hodně přínosný, obzvlášť dneska, kdy je tolik informací a možností.

193 slov
1.9 minut čtení
1. 1. 2022
Veronika Vrbová

Takže, co se týče mentora pro podnikání, tak je hodně věcí, co by měl mít. Hlavně zkušenosti z praxe, to je fakt klíčový. Mít někoho, kdo už něco dokázal a má za sebou úspěšný biznis, ti může hodně pomoct. Nejde jen o znalosti z marketingu nebo financí, ale spíš o celkový přehled. Dobrý mentor by měl umět naslouchat a komunikovat, to je základ. Je dobré, když rozumí tvému oboru, ale někdy může být užitečné mít někoho z jiného oboru - může ti ukázat nové perspektivy.

Soft skills jako motivace a podpora jsou taky důležitý. V těžkých chvílích potřebuješ někoho, kdo tě povzbudí. Co se týče hledání mentora, doporučuju se kouknout na networkingové akce nebo online platformy. Také můžeš zkusit oslovit lidi na LinkedInu nebo v různých skupinách.

Já mám třeba zkušenost s mentorem, který mi pomohl v rozhodnutí ohledně expanze firmy. Sice byl z jiného oboru, ale jeho pohled mi dal fakt cenné informace. Určitě bych řekl, že mentoring je velká výhoda a může to být klíč k úspěchu v dnešní době.

172 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2024
Nikola Jarošová
Succeed.cz/Články/Podnikovost
Proč je důležité mít mentora pro rozvoj podnikatelského myšlení?Objevte klíčové výhody a přínosy mentorství pro podnikatele a osobní růst. Jaký vliv má mentor na podnikatelské myšlení a proč ho mít?
1000 slov
10 minut čtení
11. 3. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky