Succeed.cz/Fórum/Kdy je nejlepší začít pracovat na volné noze?

Kdy je nejlepší začít pracovat na volné noze?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ideální čas začít s freelancingem? Mám na mysli to, že jsem teď v práci, která mě moc nebaví a cítím, že bych rád využil své dovednosti jako grafik nebo webový vývojář mnohem lépe. Ale nevím, jestli mám čekat, až si nasbírám nějaké zkušenosti, nebo jestli prostě skočit do toho hned a začít budovat svou klientelu. Taky se bojím toho, že se mi tohle podnikání na volné noze nemusí vyplatit a že nebudu mít stabilní příjem. Jaké jsou podle vás signály nebo faktory, které by měly hrát roli v rozhodnutí, kdy s tím začít? Přemýšlím nad tím už nějakou dobu, ale pořád váhám. Je lepší začít hned po škole, když mám ještě čerstvé znalosti a energii, nebo se vyplatí získat pár let zkušeností v zaměstnání? Jaké jsou vaše zkušenosti? A co třeba finance? Jak se s tímto aspektem poprat během přechodu na volnou nohu? Myslíte si, že je dobré mít nějaké úspory předtím, než udělám ten krok? Děkuji za všechny rady a názory!

168 slov
1.7 minut čtení
22. 10. 2022
Tomáš Řezník

Kdy začít s freelancingem? To je těžká otázka. Z mý zkušenosti je dobrý mít aspoň nějakou základní klientelu, než skočíš do toho po hlavě. Třeba si můžeš zkusit vzít pár projektů na volno, když máš ještě stálý příjem, abys viděl, jak ti to půjde a jestli tě to fakt baví. Když se ti podaří získat pár dobrých referencí a ukázek, pak to bude snazší.

Jasně, že být na volné noze má svoje kouzlo, ale stabilní příjem je důležitej. Mít nějaké úspory před přechodem na freelancing je určitě rozumný – aspoň na pár měsíců. Pak se ti bude lépe dýchat, když budeš mít krizi nebo čekat na platby od klientů.

Faktory, co vzít v úvahu jsou taky tvoje dovednosti a jak moc jsi schopnej si sehnat zakázky. Pokud máš dobrou síť kontaktů a jsi aktivní na sociálních sítích nebo portálech pro freelancery, můžeš začít klidně hned. Ale jestli se bojíš, že bys neměl co do huby, tak radši ještě chvilku zůstaň v práci a sbírej zkušenosti. Nakonec to chce trochu odvahy a plánování.

172 slov
1.7 minut čtení
26. 8. 2024
Markéta Hanzlová

Záleží na tom, co od toho freelancingu očekáváš. Když tě teď ta práce nebaví, může být fakt fajn zkusit to hned, ale je dobrý mít plán. Zkušenosti z klasickýho zaměstnání ti můžou pomoct, zvlášť co se týče klientského jednání nebo správy projektů.

Pokud máš nějaké úspory, určitě ti to dodá klid na duši. Ideální je mít aspoň pár měsíců příjmu našetřenýho, abys měl čas rozjet tu klientelu bez stresu. Zkus třeba nejdřív pracovat na volné noze jako vedlejšák. Tak si ověříš, jestli to funguje a jestli tě to baví.

Důležitý je i marketing – jak se dostat k lidem a ukázat jim, co umíš. Takže pokud si věříš a máš chuť se učit, jdi do toho! Ale měj na paměti, že to chce čas a trpělivost.

125 slov
1.3 minut čtení
26. 4. 2024
Nikola Holubová
Succeed.cz/Články/Flexibilní kariéra
Kdy je ideální čas na přechod z tradiční práce na flexibilní kariéru?Analýza kritérií a signálů, které naznačují, že je čas změnit pracovní režim a začít flexibilní kariéru.
1000 slov
10 minut čtení
28. 8. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky