Succeed.cz/Fórum/Jak poznám, že je čas opustit klasickou práci?

Jak poznám, že je čas opustit klasickou práci?

V poslední době se hodně zamýšlím nad tím, jestli je správný čas opustit svou klasickou práci. Mám pocit, že se v ní už nedokážu rozvíjet, a to mě začíná frustrovat. Jak poznám, že už to nemá cenu a že by bylo lepší vrhnout se do něčeho nového? Mám strach z toho, co přijde po odchodu. Možná bych měl začít podnikat nebo se věnovat freelancingu, ale jak zjistit, jestli je to pro mě ta pravá cesta? Někdy si říkám, že bych měl zůstat, protože přece jenom mám stabilní příjem a zdravotní pojištění. Ale co když mě to prostě nebaví a žiju jen ze dne na den? Jaké signály bych měl sledovat, abych věděl, že je čas vzít osud do svých rukou? Jaké otázky si kladete vy, když přemýšlíte o změně kariéry? A co když se ukáže, že moje představy o podnikání jsou jen iluze? Nechci litovat toho, že jsem nezkusil něco jiného, ale zároveň se bojím riskovat. Jak najít odvahu k tomu udělat krok do neznáma? Máte nějaké tipy nebo zkušenosti? Jak jste to zvládli vy? Myslíte si, že je dobré mít plán B před tím, než opustím starou práci? Jaký vliv má osobní život na takové rozhodnutí? Přemýšlím i o tom, jak důležitá je finanční rezerva v případě, že bych se rozhodl podnikat. Co když na to nebudu mít? Je dobré mít nějaké úspory před tím, než udělám tak zásadní krok? Opravdu by mě zajímal váš názor na tohle téma.

240 slov
2.4 minut čtení
4. 8. 2024
Ondřej Maleček

Tak tohle je dost těžké rozhodování. Pokud se cítíš ve své práci frustrovaně a nevidíš možnost růstu, možná už je opravdu čas na změnu. Zkus si položit pár otázek: Co mě vlastně v práci baví? Jaké mám cíle? Chci být v zaměstnání, kde se necítím šťastně? Pak si ujasni, co chceš dělat dál. Podnikání nebo freelancing může znít lákavě, ale není to peříčko. Hlavně si zkontroluj své finance – mít nějakou rezervu je důležité. Třeba rok na pokrytí nákladů, než se to rozjede. Hodně lidí říká, že plán B je dobrý nápad, ale někdy cesta bez záchranné sítě nutí člověka zabrat ještě víc. Osobní život taky hraje roli – máš podporu od rodiny či přátel? To může dost pomoci. Možná zkus nejdřív něco malého v rámci podnikání a uvidíš, jak ti to půjde. Když to nevyjde, budeš mít pořád tu svou klasiku jako zadní vrátka. Hlavně se neboj riskovat, život je krátký na to, abys jen přežíval.

157 slov
1.6 minut čtení
16. 2. 2023
Václav Macháč

Někdy je fakt těžký říct, kdy je ten správnej čas na změnu. Zkus si položit pár otázek - Co tě na té práci vlastně nejvíc štve? Je to nuda, nebo se cítíš jako součást stroje? Taky si promysli, co bys chtěl dělat místo toho. Jestli máš nějaký koníčky nebo dovednosti, které bys mohl přetavit v podnikání, může to být dobrý vodítko.

Nehledě na to, jak se cítíš teď, mít nějakou finanční rezervu je určitě rozumný. Mnoho lidí říká, že bys měl mít aspoň pár měsíců výdajů našetřeno, aby ses cítil v bezpečí, když bys začal s něčím novým. Plán B může být fajn, ale taky nezapomínej na svoji pohodu. Někdy potřebuješ prostě zkusit něco jinýho a věřit si.

Pokud se bojíš, že tvoje představy o podnikání jsou iluze, možná zkus začít s freelancingem po večerech. Tak uvidíš, jestli ti to bude vyhovovat a můžeš se s tím pomalu zařídit. A osobní život? Ten hraje velkou roli. Podpora od blízkých ti může hodně pomoct.

Každopádně nečekej až to bude šíleně zlý. Když tě práce nebaví a už tam nevidíš budoucnost, tak to může být čas se pohnout dál.

184 slov
1.8 minut čtení
20. 3. 2023
Marcela Balounová
Succeed.cz/Články/Flexibilní kariéra
Kdy je ideální čas na přechod z tradiční práce na flexibilní kariéru?Analýza kritérií a signálů, které naznačují, že je čas změnit pracovní režim a začít flexibilní kariéru.
1000 slov
10 minut čtení
28. 8. 2021
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky