Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mě při flexibilní práci ruší ostatní doma?

Co dělat, když mě při flexibilní práci ruší ostatní doma?

Pracuju už nějakou dobu flexibilně z domova a na začátku to bylo skvělé, ale teď se mi zdá, že je to čím dál tím víc složité. Mám problém s tím, že mě pořád někdo ruší. Rodiče si myslí, že když jsem doma, tak mám čas na všechno možné. Když si chci udělat klid, tak se mi do toho pletou sourozenci nebo i sousedi, co si občas přijdou popovídat. Snažím se to vysvětlit, ale oni nechápou, že pracovat z domu neznamená mít volno. Zkoušel jsem si nastavit nějaký rozvrh a říct jim, kdy mám pracovní čas, ale stejně to většinou nefunguje. Někdy je to fakt náročné se soustředit na úkoly a plnění termínů, když kolem mě neustále někdo chodí nebo dělá hluk. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na to, jak se lépe soustředit při práci z domova a co konkrétně dělat, když mě ostatní pořád vyrušují? Jak lépe komunikovat s rodinou a přáteli o tom, co znamená flexibilní práce? Myslíte si, že je lepší hledat nějaké klidnější místo mimo domov nebo se pokusit najít nějaké řešení doma? Jak jste to řešili vy? Děkuju za rady!

186 slov
1.9 minut čtení
9. 11. 2024
Andrea Sedláčková

S tím se potýká hodně lidí, když začnou pracovat z domova. Zkus si najít nějaké místo, kde budeš mít klid, třeba v jiném pokoji nebo i venku. Pokud to jde, uvažuj o sluchátkách, které ti pomohou izolovat hluk. Důležitý je i jasný rozvrh – zkus ho před rodinou posunout na nějaké konkrétní hodiny a udělej z toho rituál. Třeba říct, že během těch hodin jsi "v kanceláři", a tak se jim věnovat nemůžeš. Zkus být víc důrazný, možná i napsat na dveře "Nerušit" nebo něco takového. Když s nimi mluvíš, můžeš zmínit, že práce z domova není stejná jako volno. Zvaž taky čas od času vyrazit do kavárny nebo knihovny, tam se většinou dá soustředit líp. Někdy je lepší mít aspoň kousek dne mimo domov. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2024
Ondřej Svoboda

Tak tohle znám moc dobře. Práce z domova má svoje výhody, ale když tě neustále vyrušují, je to peklo. Já jsem zavedl pár věcí, co mi pomohly. Za prvé, nastav si jasné hranice – třeba si udělej tabuli nebo znamení, že teď pracuješ a nemáš čas. Pomůže to i rodině lépe pochopit, že nejsi jen doma bez práce. Zkus si najít klidnější místo v bytě, kde tě nikdo neruší, nebo se zamysli nad sluchátky s potlačením hluku, to mi hodně pomohlo. Pokud se ti nedaří soustředit vůbec, možná by stálo za to občas zajít do kavárny nebo coworkingového prostoru. Také se můžeš domluvit s rodinou na konkrétních hodinách, kdy budeš mít pracovní pohovor a kdy budeš mít volno na pokecání. I když to někdy nefunguje ideálně, aspoň se o to snažíš a postupně si buduješ ten prostor pro práci.

139 slov
1.4 minut čtení
9. 9. 2024
Kateřina Švábová
Succeed.cz/Články/Flexibilní kariéra
Jak efektivně plánovat svůj čas při práci na flexibilní pozici?Objevte osvědčené tipy a triky, jak efektivně řídit svůj čas při flexibilních pracovních úlohách. Naučte se zvyšovat produktivitu a dosahovat svých cí...
1000 slov
10 minut čtení
28. 11. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky