Succeed.cz/Fórum/Jak si najít kontakty na profesních akcích?

Jak si najít kontakty na profesních akcích?

Zajímalo by mě, jak vlastně najít a navázat kontakty na různých profesních akcích. Je to pro mě vždycky trochu stresující, když vím, že bych měl oslovit nové lidi a snažit se vytvořit nějaké zajímavé spojení, ale nikdy si nejsem úplně jistý, jak na to. Mám pocit, že spousta lidí kolem mě se zdá být mnohem víc sebevědomějších a zdatnějších při networkingových příležitostech. Jaké jsou nejlepší strategie, jak se připravit na akce jako jsou konference, semináře nebo různé pracovní setkání? Jak se vlastně dostat k lidem, kteří by mohli být pro moji kariéru nebo podnikání cenní? Existují nějaké tipy na to, co říct při prvním oslovení, aby to nevypadalo trapně? A co třeba vizitky – je dobrý nápad mít je u sebe? Myslíte, že je lepší oslovovat lidi přímo během akce, nebo je lepší počkat a napsat jim později online? Jaký máte názor na využívání sociálních sítí k navazování těchto kontaktů? Existují nějaké konkrétní platformy nebo aplikace, které byste doporučili pro hledání a udržování profesionálních kontaktů? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady!

172 slov
1.7 minut čtení
1. 11. 2021
Karolína Rozsypalová

Když jdeš na nějakou profesní akci, nejlepší je se trošku předem připravit. Zkus se podívat na seznam účastníků, pokud je k dispozici. Když víš, kdo tam bude, můžeš si vybrat pár lidí, které bys rád oslovil. Nezapomeň si vzít vizitky, to je fakt užitečný – můžeš je rozdávat, když někoho potkáš a konverzace se rozjede.

Při prvním oslovení klidně začni s nějakou jednoduchou otázkou nebo komentářem k akci. Třeba něco jako: "Jak se ti líbí dnešní program?" To je většinou dobrý začátek. Je fajn být přirozený a nehrát si na někoho, kdo nejsi.

Pokud se ti někdo hodně zamlouvá, nebo máš pocit, že byste si mohli být blízcí, klidně ho oslov hned. Ale pokud to není tvoje parketa, můžeš se pak pokusit napsat na LinkedIn nebo jinou síť – ale doporučuji to udělat co nejdřív po akci, aby měl člověk čerstvou vzpomínku.

Sociální sítě jsou super pro udržování kontaktu. LinkedIn je jasná volba, ale i Twitter nebo profesní skupiny na Facebooku můžou fungovat. Snaž se být aktivní a zapojovat se do konverzací – tak tě lidé budou víc vnímat a snadnoji navážeš vztahy.

182 slov
1.8 minut čtení
13. 6. 2024
Helena Fojtíková

Není to tak hrozné, jak to vypadá. Na profesních akcích je hlavní se uvolnit a být otevřený. Můžeš začít tím, že se podíváš na program akce a zjistíš, kdo tam bude. Zkus si předem vybrat pár lidí, které bys chtěl oslovit. Pak prostě přistup k nim a řekni něco jako: "Ahoj, jsem [tvoje jméno], zajímá mě [téma akce], co si o tom myslíš?" Měj na paměti, že většina lidí je také nervózní a ocení, když někdo udělá první krok.

Co se týče vizitek, určitě je měj u sebe – vždycky je to dobrý způsob, jak sdílet kontakt. Na akci je nejlepší oslovit lidi přímo, ale pokud to nedopadne, můžeš je zkusit spojit později online přes LinkedIn nebo jinou platformu.

Sociální sítě jsou super pro navazování kontaktů. LinkedIn je klasika, ale i Twitter nebo Facebook skupiny můžou fungovat. Hlavně buď aktivní a zapojuj se do diskuzí. A neboj se ptát – lidé rádi sdílí zkušenosti a rady.

156 slov
1.6 minut čtení
4. 7. 2024
Božena Fojtíková
Succeed.cz/Články/Networking umění
Jak efektivně budovat vztahy na profesních akcíchOsvědčené strategie pro navazování kontaktů na konferencích a odborných seminářích. Objevte, jak úspěšně budovat profesní vztahy a rozšiřovat svou síť...
1000 slov
10 minut čtení
24. 1. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky