Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se cítím nervózní při poznávání nových lidí?

Co dělat, když se cítím nervózní při poznávání nových lidí?

Nedávno jsem měl pár situací, kdy jsem se setkal s lidmi, které jsem vůbec neznal. Ačkoliv jsem se snažil být otevřený a přátelský, vždy mě přepadla nervozita, která mi doslova bránila v tom, abych si ten okamžik užil. Často se mi stává, že když přijde na situace, jako jsou networkingové akce nebo třeba i jen večírek s kolegy, tak mám pocit, že mi buší srdce jako o závod a já nevím, co říct. Vím, že je důležité umět navazovat kontakty, obzvlášť v dnešním světě podnikání a investování, kde jsou vztahy klíčové. Jenže jak to udělat, aby mi při tom nebylo tak úzko? Zkoušel jsem si číst o různých technikách na uvolnění a sebevědomí, ale ve chvíli pravdy to prostě nezafungovalo. Jak bych mohl lépe zvládat tyto sociální situace? Je nějaký osvědčený tip nebo praktika, jak si poradit s nervozitou při poznávání nových lidí? Jak se naučit být více v pohodě a užít si to? Pracoval jsem na svém osobním rozvoji a zajímalo by mě, jestli někdo z vás má podobné zkušenosti a co vám pomohlo překonat tento strach. Dík za všechny tipy!

182 slov
1.8 minut čtení
26. 2. 2022
Daniela Trnková

Nervozita při poznávání nových lidí je fakt běžná věc, neboj se toho. Zkus se zaměřit na to, že to není o tobě, ale o druhých. Když mluvíš s někým novým, snaž se víc poslouchat, než mluvit. Lidi mají rádi, když je někdo vyslechne. Můžeš třeba začít jednoduchýma otázkama o jejich zájmech nebo práci, to pomůže rozproudit konverzaci a ty se uvolníš.

Další tip je zkusit si předehru – představ si tu situaci v hlavě a jak bys chtěl, aby probíhala. To ti může dát větší jistotu, když tam pak budeš. A taky zkus dýchací cvičení před tím, než do akce půjdeš, pomůže ti to uklidnit nervy.

A nakonec – nikdo nečeká, že budeš mít dokonalý výkon. Všichni jsme tam kvůli tomu, abychom se poznali a užili si to. Takže zkus uvolnit tlak na sebe a prostě se bavit.

136 slov
1.4 minut čtení
17. 12. 2024
Alena Marešová

Mám podobný problém a pár věcí mi pomohlo. Zkus se zaměřit na to, že to není o tobě, ale o druhých. Když potkáš někoho nového, zkus se ptát na jejich zájmy nebo co dělají. To ti může odlehčit tlak na to, co říct. Další věc je si připravit pár otázek předem, něco jednoduchého jako "Jaký máš názor na..." nebo "Co tě baví ve volném čase?". Pomůže ti to mít něco po ruce. Taky mi pomáhá si říct, že není nic špatného na tom být nervózní, většina lidí to nějak cítí. A poslední tip - zkus se uvolnit dýcháním, pár hlubokých nádechů a výdechů ti může pomoct se uklidnit. Je to proces, tak buď trpělivý sám se sebou.

117 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Elena Vacková
Succeed.cz/Články/Networking umění
Jak efektivně budovat vztahy na profesních akcíchOsvědčené strategie pro navazování kontaktů na konferencích a odborných seminářích. Objevte, jak úspěšně budovat profesní vztahy a rozšiřovat svou síť...
1000 slov
10 minut čtení
24. 1. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky