Succeed.cz/Fórum/Jak začít podnikat v oblasti udržitelnosti?

Jak začít podnikat v oblasti udržitelnosti?

V poslední době mě hodně zajímá téma udržitelnosti a ekologických iniciativ. Chci se ptát, jakým způsobem bych mohl začít podnikat v této oblasti. Myslím tím, že je spousta příležitostí, jako je výroba ekologických produktů, využívání obnovitelných zdrojů energie nebo třeba poskytování poradenství firmám o tom, jak být šetrnější k životnímu prostředí. Ale kde vůbec začít? Jaké kroky bych měl podniknout na cestě k založení vlastní firmy zaměřené na udržitelnost? Mám pocit, že je to velmi široké téma a nevím, jaký směr si vybrat. Měla by to být spíše maloobchodní činnost, nebo raději služba? A co legislativa? Jaké povolení nebo certifikace bych potřeboval? Také bych se chtěl zeptat, zda máte nějaké tipy na zdroje informací nebo knihy o podnikání v oblasti udržitelnosti? Jak důležité jsou pro takový podnik marketingové strategie a jak přitáhnout zákazníky, kteří se zajímají o ekologické výrobky? Je lepší začít s malým projektem a postupně rozšiřovat, nebo se rovnou pustit do něčeho většího? Určitě mi můžete napsat i nějaké vaše zkušenosti, pokud máte s tímto tématem nějakou praxi. Cokoliv, co mi pomůže lépe pochopit tento směr a vyhnout se častým chybám by bylo skvělé. Rád bych věděl i to, jestli si myslíte, že je nyní dobrý čas pro vstup do tohoto sektoru nebo by bylo lepší ještě počkat. Děkuji všem za rady!

214 slov
2.1 minut čtení
19. 7. 2022
Zdeňka Světlíková

Zní to jako super nápad! Pokud chceš začít podnikat v udržitelnosti, doporučuji nejdřív udělat nějaký průzkum trhu. Zjisti, co je v tvém okolí potřeba, třeba ekologické výrobky nebo poradenství pro firmy. Ujasni si, jestli chceš prodávat produkty nebo poskytovat služby. Můžeš začít klidně s malým projektem – třeba e-shopem s ekologickými produkty. Co se legislativy týče, tak záleží na tom, co přesně plánuješ dělat, ale určitě se informuj o potřebných povoleních a certifikacích. Zkus se podívat na online kurzy o podnikání a udržitelnosti, knihy o ekologickém marketingu taky můžou být užitečné. Marketing je fakt důležitej, musíš najít způsob, jak oslovit lidi, co zajímají ekologické věci. Důležité je mít jasnou strategii a vybudovat si značku kolem udržitelnosti. A jo, teď je dobrý čas do toho jít, trend udržitelnosti roste. Tak se do toho pusť a neboj se experimentovat!

137 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2023
Kateřina Hanzlová

No, začít podnikat v oblasti udržitelnosti je fajn nápad, ale má to svý úskalí. První krok by měl být nějakej výzkum trhu. Zjisti, co lidi třeba potřebují nebo co jim chybí. Můžeš zkusit nějaký ekologický produkty nebo služby, co už existují a co se dá vylepšit. Co se týče legislativy, tak na to si dej pozor. Určitě budeš potřebovat nějaké povolení a možná i certifikace, záleží na tom, co plánuješ. Na malý projekt je dobrý začít, vyzkoušíš si to a uvidíš, co funguje. A marketing? Ten je klíčovej – zkus sociální sítě a zaměř se na komunitu lidí, co se ekologii zajímají. Můžeš začít s blogem nebo videama. Taky bys mohl mrknout na nějaký knihy o podnikání a udržitelnosti, určitě se ti to hodí. Teďka je čas jít do toho, lidi jsou víc ekologicky uvědomělí než kdy dřív.

138 slov
1.4 minut čtení
18. 6. 2023
Anna Zemanová
Succeed.cz/Články/Podnikatelské příběhy
Úspěch z nuly: Jak jsem vybudoval společnost zaměřenou na udržitelnost v konkurenčním prostředíPříběh o tom, jak jsem začal podnikat s ekologickými principy a dokázal jsem porazit silnou konkurenci. Jaké výzvy mě potkaly a co mě motivovalo?
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky