Co jsou nejčastější chyby při budování firmy od základů?
Přemýšlím o tom, jaké chyby dělají lidé, když zakládají své vlastní firmy. Je toho tolik, co je potřeba zvážit – od obchodního plánu po marketing, finance a samozřejmě tým, který budeme mít kolem sebe. Měli byste se zamyslet nad tím, jak důležité je mít jasnou vizi a strategii. Hlavně se mi zdá, že mnozí začínající podnikatelé podceňují význam průzkumu trhu a znalosti konkurence. Jak to vlastně vypadá, když si někdo myslí, že jeho myšlenka je skvělá, ale vůbec neví, co dělá jeho konkurence? Další věc, co mě napadá, je cash flow. Kolikrát jsem slyšel příběhy o podnicích, které zkrachovaly prostě proto, že neměly dostatek peněz na pokrytí provozních nákladů. Může to znít jako banalita, ale jak moc se může nezkušený podnikatel dostat do potíží jen kvůli špatnému plánování financí? A co tým? Je pravda, že lidé často přehlížejí sílu dobrého týmu a jak důležité je mít správné lidi na správných místech? Jak takový nedostatek zkušeností nebo nerozumění v týmu může ovlivnit celkový úspěch firmy? A když už mluvíme o marketingu – do jaké míry mají začínající podnikatelé tendenci ignorovat online přítomnost a důležitost značky? Jak moc se dá s tímto opomenutím ztratit potenciálních zákazníků? Co si o tom myslíte? Jaké další chyby vás napadají z pohledu budování firmy od nuly? Mám pocit, že je toho opravdu hodně a rád bych se dozvěděl o zkušenostech ostatních.