Succeed.cz/Fórum/Jak si udržet profesní kontakty po dlouhých letech?

Jak si udržet profesní kontakty po dlouhých letech?

Mám takový dotaz, který mě trápí už delší dobu. Když jsem na začátku své kariéry budoval různé profesní kontakty, byl jsem hodně aktivní a snažil jsem se navazovat vztahy s lidmi v oboru. Jenže čas letí a já si uvědomuji, že spousta těchto kontaktů je teď už dávno zapomenutá. Někteří z nich byli skvělí, ale po několika letech se mi nedaří je oslovit. Jak vlastně udržet tyhle profesní vazby, když se život posune dál a člověk změní práci nebo město? Přijde mi to jakoby se ocitli v nějaké jiné dimenzi, kde je nic nespojuje. Dneska je to přece všechno o networking, ale co když ten networking vypadá tak, že jste si poslední zprávu poslali před lety? Nechci být za otravného, ale zároveň chci mít možnost se na ně v budoucnu obrátit. Jaké jsou nejlepší strategie pro obnovu starých vztahů? Je lepší napsat e-mail, zavolat nebo zkusit nějakou sociální síť? Jak najít někde tu správnou rovnováhu mezi tím být aktivní a zároveň nepůsobit naléhavě? A co třeba setkání naživo? Nejspíš bych měl vyrazit na nějakou konferenci nebo networkingovou akci, ale jak začít konverzaci s někým, koho jsem léta neviděl? Máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti? Rád bych slyšel názory vás všech, protože tohle je téma, které mě opravdu zajímá.

208 slov
2.1 minut čtení
16. 4. 2021
Milan Bílek

Obnovení starých profesních kontaktů může být fakt výzva, ale není to nemožný úkol. Za mě je nejlepší začít s nějakým lehkým oslovením, třeba přes LinkedIn nebo e-mail. Můžeš napsat něco jako, že na ně vzpomínáš a chtěl bys vědět, jak se mají. To působí přirozeně a nikdo se nebude cítit pod tlakem.

Pokud máš možnost, zkus se podívat na konference nebo networkingové akce ve svém oboru. Tam můžeš potkat spoustu lidí a přirozeně navázat konverzaci. Když už někoho oslovíš, zkus se vyhnout tomu, aby ses hned ptal na práci nebo spolupráci. Radši se zeptej na to, co dělají teď, co je baví apod.

Další tip je sledovat lidi na sociálních sítích. Lajkovat jejich příspěvky nebo komentovat, to je fajn způsob, jak ukázat zájem bez toho, abys byl otravný.

A pokud máš pocit, že bys chtěl někdy udělat setkání naživo, tak klidně navrhni kafe nebo oběd. Mnozí lidé ocení osobní setkání a nostalgické vzpomínky. Vždycky je lepší to zkusit než nic nedělat.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 3. 2024
Martina Vrbová

Takže, tohle je dost častý problém. Mám pár tipů, co by mohlo fungovat. První věc, co můžeš udělat, je prostě napsat e-mail nebo zprávu na LinkedIn. Zkus se zmínit, co děláš teď a jak jsi na ně vzpomněl. Je to takový nenucený způsob, jak znovu navázat kontakt. Určitě by bylo dobré se ptát, co dělají oni, ukážeš tím zájem.

Pokud máš možnost, tak nějaké akce nebo konference jsou super. Můžeš se potkat s lidmi osobně a to je vždycky lepší než jen psát. Začni od lehkých témat a pak se pomalu přesuň k profesním věcem.

Někdy stačí i jednoduchá otázka jako "Jak se máš?" nebo "Co nového?" a uvidíš, jaké to bude mít reakce. Nikdo si nemyslí, že jsi otravný, když se snažíš navázat starý kontakt. Není to žádná věda, stačí být přirozený a nechat to plynout.

Takže hodně štěstí a klidně to zkus! Může to být fajn zpět na scénu.

151 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2024
Eduard Žák
Succeed.cz/Články/Networking a spolupráce
Strategie budování dlouhodobých profesních vztahůJak efektivně navazovat a udržovat vztahy, které přinášejí oboustrannou hodnotu v profesním světě.
1000 slov
10 minut čtení
13. 4. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky