Succeed.cz/Fórum/Co říkat lidem, když je potkám poprvé na akci?

Co říkat lidem, když je potkám poprvé na akci?

Když se ocitnete na nějaké akci, ať už je to networkingový večer, konference nebo nějaká jiná setkání lidí, může být dost těžké vědět, co říkat lidem, které potkáte poprvé. Mám pocit, že je to taková malá věda. Nechci vypadat trapně nebo nezdvořile, ale zároveň chci udělat dobrý dojem a navázat nějaký kontakt. Jaký je tedy ten správný způsob, jak začít konverzaci? Jasně, můžeme se zeptat na jméno a co dělají, ale co dál? Jaké otázky jsou vhodné na akce zaměřené na podnikání a kariérní růst? Je dobré mluvit o svých plánech a cílech, nebo je lepší držet se něčeho obecnějšího? A co humor? Je lepší být vážný nebo se pokusit o nějaký vtip? Vím, že každý má svůj styl, ale pro mě je těžké najít ten správný tón. Jak se vyhnout trapným tichům a udržet konverzaci plynulou? Co když najdeme společné zájmy – jak to využít k dalšímu rozvoji povídání? A co je důležité si pamatovat po skončení akce? Měli bychom si vzájemně vyměnit kontakty nebo třeba na LinkedIn poslat žádost o spojení? Jak poznat, jestli člověk stojí za další komunikaci nebo je lepší nechat to být? Zkrátka jsem zvědavý, jaké máte tipy na zahájení první konverzace s lidmi na akcích, aby to vyšlo skvěle. Máte nějaké osvědčené fráze nebo triky?

211 slov
2.1 minut čtení
8. 1. 2025
Jan Vašek

Tak jo, když potkáš nový lidi na akci, začni prostě s něčím jednoduchým – třeba "Ahoj, já jsem [Tvoje jméno]. Co tě přivedlo sem?" Je to jasný a uvolněný. Odpověď ti většinou dá šanci na další otázky jako "Co děláš?" nebo "Jak se ti tady líbí?". Humor je fajn, ale opatrně, aby to nebylo trapný.

Když se začneš bavit o tom, co děláš ty a co oni, tak se snaž najít společný zájmy – to vždycky pomůže. Například pokud někdo zmíní, že má rád určitou knížku nebo koníček, můžeš se ptát na detaily a tím pádem víc prohloubit konverzaci.

S plány a cíli, tak pokud cítíš chemii, neváhej to zmínit! Ale nenechávej to jako hlavní téma hned na začátku. Vždycky je dobrý mít na paměti, že lidi mají různý úroveň otevřenosti.

A nakonec – po akci určitě vyměňte kontakty. LinkedIn je super pro dlouhodobější spojení. Pokud se vám konverzace líbila a máte pocit, že byste mohli spolupracovat nebo si prostě jen tak pokecat, tak si dejte spojení. Když to nebude klapat, tak se nic neděje. Hlavní je nebát se a buď přirozený.

179 slov
1.8 minut čtení
21. 1. 2025
Bohuslav Krejčík

Když potkáš někoho poprvé, tak je nejlepší začít s něčím jednoduchým, třeba se zeptat, co je přivedlo na tu akci. To většinou otevře dveře k dalšímu povídání. Pak se dáš do řeči o tom, co děláš ty a jaké máš plány. Na podnikatelských akcích je dobré mít připravený nějaký krátký pitch o sobě, ale nebuď příliš suchý, zkus to okořenit něčím osobním nebo nějakým vtipem, pokud to situace dovolí. Humor může uvolnit atmosféru, ale pozor na to, aby to nebylo trapné.

Pokud najdete společné zájmy, tak to je super – prohlubujte to! Můžeš se zeptat na názory na aktuální trendy v oboru nebo prostě na to, co dělají mimo práci. Udržuj konverzaci plynulou tím, že se aktivně zajímáš a posloucháš.

Něco jako "Co na to říkáš?" nebo "Jak se ti líbí tohle místo?" může pomoci udržet téma živé. A po akci si určitě vyměňte kontakty, LinkedIn je dobrá volba. Pokud ti někdo sedne a máte o čem mluvit, klidně si domluv další schůzku nebo hovor. Ale pokud cítíš, že mezi vámi nic není, tak se neboj jít dál. Hlavně buď sám sebou a nesnaž se hrát na někoho jiného.

187 slov
1.9 minut čtení
20. 1. 2025
Michal Macek
Succeed.cz/Články/Networking a spolupráce
Jak efektivně využívat networkingové akce pro kariérní růstObjevte tipy a triky, jak správně využívat networkingové akce k budování cenných kontaktů a kariérních příležitostí.
1000 slov
10 minut čtení
24. 12. 2024
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky