Succeed.cz/Fórum/Jak navazovat kontakty online bez stresu?

Jak navazovat kontakty online bez stresu?

Když se bavíme o navazování kontaktů v online světě, přemýšlím, jak to vlastně udělat, aby to nebylo stresující. V dnešní digitální době je tolik možností, jak potkat nové lidi a budovat si síť kontaktů, ale někdy mi přijde, že z toho mám hlavu v pejru. Nejde jen o to, že se bojím, co říct nebo jak se představit, ale spíš o ten tlak, který cítím. Co když udělám chybu? Co když mě nikdo nebude chtít poznat? Jak můžu oslovit někoho na LinkedIn bez toho, abych se cítil jako idiot? A co když chci vstoupit do nějaké diskuse v odborné skupině, ale nevím, jestli mám něco hodnotného říct? Jak se zbavit toho pocitu nervozity a prostě si užít samotný proces navazování kontaktů? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo triky, které byste doporučili, abych se cítil více uvolněný a sebejistý při navazování nových známostí online. Je lepší začít s menšími skupinami nebo rovnou oslovit lidi z oboru? Jak poznat, kdy je ten správný čas na oslovení? To mi přijde jako umění samo o sobě. A co třeba takové situace, kdy mám strach z odmítnutí? Jak se s tím vyrovnat a neztratit motivaci? Zkusme si vyměnit zkušenosti a rady, jak udělat z navazování kontaktů příjemný zážitek místo stresující povinnosti.

208 slov
2.1 minut čtení
10. 12. 2024
Milada Kuchařová

No jasně, to navazování kontaktů online může být fakt stresující. Mám pár tipů, co mi pomohly, tak třeba zkus:

1. Buď sám sebou – Nehraj si na někoho jinýho, prostě buď autentickej. Když oslovíš někoho normálně, je větší šance, že ti odpoví.
  2. Začni s menšími skupinami – Třeba se připoj do nějaký diskuse na fórech nebo v menších skupinách na Facebooku. Je to méně stresující než hned na LinkedIn.
  3. Připrav si pár otázek – Když chceš někoho oslovit, můžeš mít připravený pár otázek nebo témat k diskuzi. Uvidíš, že tím uvolníš atmosféru.
  4. Odmítnutí ber jako normálku – Každej se s tím potkal, a to i ti nejlepší z nás. Někdy lidi nemají čas nebo prostě nemají náladu. Neber si to osobně.
  5. Dělej to pravidelně – Čím víc budeš navazovat kontakty, tím lehčí to bude. Zkus si dát cíl třeba jeden kontakt týdně.
  6. Nauč se poslouchat – Když už jsi v diskuzi, dej pozor na ostatní a reaguj na jejich příspěvky. To ukazuje zájem a pomůže ti v komunikaci.
  7. Nebuď nervózní – Všichni jsme tam kvůli tomu, abychom se spojili a poznali další lidi. Tak se snaž uvolnit a užít si to.
204 slov
2 minut čtení
6. 1. 2025
Michal Macek

Myslím, že je fajn začít pomalu. Zkus nejdřív malý skupiny nebo fóra, kde se můžeš zapojit bez tlaku. Tam je to většinou víc uvolněný a lidé jsou víc otevření. Když chceš oslovit někoho na LinkedIn, napiš prostě něco krátkýho, třeba co tě na jejich profilu zaujalo. Místo nervozity si připrav pár otázek nebo komentářů dopředu. Odmítání je normální, fakt se tím netrap. Spíš se soustřeď na to, jak si s lidma povídat a co se od nich naučit. Časem se ti to vylepší a zvykneš si. A neboj se, každý někdy udělá klopýtnutí. Neber to tak vážně, je to o navazování vztahů, ne o perfektním výkonu.

106 slov
1.1 minut čtení
15. 12. 2024
Daniel Dobiáš
Succeed.cz/Články/Networking a spolupráce
Klíčové dovednosti pro úspěšný networking v digitální doběObjevte klíčové dovednosti, které potřebujete pro úspěch v networkingovém prostředí. Naučte se, jak rozvíjet kompetence, které vám pomohou spojit se s...
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2024
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky