Succeed.cz/Fórum/Co napsat do první zprávy, když chci navázat kontakt?

Co napsat do první zprávy, když chci navázat kontakt?

Nedávno jsem měl na mysli, jak těžké může být začít konverzaci s někým novým, obzvlášť když se snažím navázat kontakt s lidmi, kteří by mi mohli pomoct v oblasti podnikání nebo kariérního růstu. Mám pocit, že je to jako tančit na tenkém ledě, protože chci udělat dobrý první dojem a zároveň se vyhnout trapným situacím. Jaké fráze nebo otázky by mohly v první zprávě fungovat? Měli bychom začít nějakým komplimentem, nebo raději přejít rovnou k věci a zmínit, co mě na dané osobě zaujalo? Co třeba otázku ohledně jejich odbornosti či zkušeností v určité oblasti? Slyšel jsem, že sdílení společných zájmů může být dobrý způsob, jak prolomit ledy, ale co když se neshodneme? Jak najít tu správnou rovnováhu mezi osobním a profesionálním, aby to nevypadalo příliš strojeně? Zajímalo by mě také, zda je lepší být formální nebo neformální v takovýchto prvních zprávách. Jaké strategie máte vy? Jaké typy zpráv se vám osvědčily? Co tedy napsat do té první zprávy, aby to mělo šmrnc a zároveň vedlo k pozitivnímu rozvoji vztahu?

170 slov
1.7 minut čtení
29. 10. 2024
Daniela Průchová

Když píšeš první zprávu, tak je dobrý začít nějakým osobním dotazem nebo konstatováním, co tě na té osobě zaujalo. Můžeš třeba zmínit nějaký jejich projekt nebo článek, co napsali. To ukazuje, že ses o ně zajímal a že to není jen automatická zpráva. K tomu, jestli použít kompliment, tak to záleží na situaci – něco upřímného může fungovat, ale nebuď přehnaně lichotivý, jinak to bude vypadat divně.

Když už se dostaneš k jádru věci, můžeš se zeptat na jejich zkušenosti v oboru nebo třeba na nějakou radu ohledně podnikání. Pokud máte společné zájmy, tak to určitě použij – ale pokud ne, tak to neřeš, můžeš se ptát na jejich názory na aktuální trendy v oboru.

Co se týče formálnosti, tak to fakt záleží na kontextu a na tom, jakou máš s danou osobou představu. Někteří lidi mají radši uvolněnější styl, jiným víc sedí formální přístup. Tak si to vycítíš podle toho, jak typicky komunikují. Hlavně buď sám sebou a snaž se být autentický, to většinou zabere.

165 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2025
Marie Vorlová

Když začínáš konverzaci, tak nejlepší je být přirozený. Klidně začni komplimentem, ale ne moc okatým, spíš něco jako "narazil jsem na tvůj profil a zaujal mě tvůj projekt". Pak můžeš přejít k tomu, co tě konkrétně zaujalo – třeba nějaká odborná zkušenost nebo článek, co napsali. Otázka ohledně jejich názoru na něco relevantního je super způsob, jak navázat diskuzi.

A jo, sdílení společných zájmů je fajn, ale když se neshodnete, tak to neřeš – radši se zaměř na to, co vás spojuje profesně. Co se týče formálnosti, záleží na tom, s kým mluvíš – pokud má někdo víc formální profil, tak buď trochu formálnější. Jinak klidně můžeš být víc uvolněný. Hlavní je být sám sebou a nesnažit se to moc přehánět.

Taky nezapomeň na to, že první zpráva by měla být krátká a výstižná. Kdo má čas číst dlouhé romány? Takže hodně štěstí!

143 slov
1.4 minut čtení
4. 11. 2024
Ladislav Dvořák
Succeed.cz/Články/Networking a spolupráce
Networking online: Jak budovat vztahy v digitální éřePraktické rady pro využívání sociálních sítí k vytváření a udržování profesních kontaktů.
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2024
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky