Succeed.cz/Fórum/Nejlepší tipy na přechod z 9 na 5?

Nejlepší tipy na přechod z 9 na 5?

Přemýšlím o tom, jak přejít z práce na plný úvazek, tedy z 9 do 5, na něco flexibilnějšího. Mám docela obavy, protože nevím, jak to zvládnu, jestli to bude vůbec možné a co všechno si mám zařídit, abych se vyhnul případným problémům. Samozřejmě bych chtěl mít možnost věnovat se svým projektům a zároveň se postarat o to, aby mi finance nějak fungovaly. Proto by mě zajímalo, jestli mám začít s plánováním hned teď nebo jestli je lepší ještě chvíli počkat. Jaké jsou nejlepší tipy na tohle? Měli byste nějaké doporučení ohledně toho, jak si nastavit rutinu, abych nebyl rozptýlený? A co takhle finance? Jak si mám spočítat, kolik peněz potřebuji na pokrytí svých výdajů? Napadá mě také otázka ohledně času – jak si rozvrhnout dny, aby byly produktivní a zároveň jsem nezapomněl na odpočinek? Co třeba tipy na networking? Jak vybudovat důležité kontakty v oboru, pokud už nechodím do kanceláře? Všechno to zní jako velká výzva a ráda bych slyšela názory a zkušenosti těch, kteří už touto cestou prošli. Jak jste to zvládli vy? Co vám pomohlo a co byste udělali jinak? Díky za všechny rady!

186 slov
1.9 minut čtení
5. 8. 2024
Adéla Havlová

Když chceš přejít na flexibilnější práci, tak je dobrý to pořádně naplánovat. Nejdřív si sepiš, jaké máš měsíční výdaje a kolik na to potřebuješ. Pak si udělej nějakou rezervu, abys měl jistotu, že pokud bys třeba neměl zakázky, tak se nepotopíš. Co se týče rutiny, tak si nastav pevný čas na práci. Například od 9 do 12 a pak po obědě zase od 13 do 16. Pomůže ti to se soustředit a neodbíhat k jiným věcem.

Odpočinek je taky důležitej – dej si pauzy, třeba každou hodinu. Networking dneska jde i online – sleduj lidi na LinkedInu, zapoj se do diskuzí v oboru a choď na webináře. Zkus si i najít někoho, s kým si můžeš pravidelně povídat o práci. To ti pomůže zůstat v obraze a udržet kontakty, i když nejsi v kanceláři.

Nezapomeň, že každý má svůj styl práce, takže to chce trochu experimentovat a pak uvidíš, co ti sedí nejlíp. Hlavně buď trpělivý a neboj se dělat chyby.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 10. 2024
Petr Jahoda

Jasně, to je velký krok a chápu, že se bojíš. Nejlepší je začít plánovat co nejdřív. Třeba si udělej rozpočet a zjisti, kolik vlastně potřebuješ na přežití. Zkus si na pár měsíců šetřit, abys měl nějakou rezervu, když přejdeš na flexibilní práci. Co se týče rutiny, nastav si pevný čas, kdy budeš pracovat. Hlavně nebuď rozptýlený – dej si telefon do letadlového režimu a zaměř se na úkoly, co máš před sebou. Odpočinek je důležitej, takže si naplánuj i pauzy. Networking můžeš dělat online – sleduj relevantní lidi na sociálních sítích, zapoj se do různých skupin nebo fór, kde se lidi v oboru schází. Sdílej svoje projekty a buď aktivní, to ti pomůže navázat nové kontakty. A nezapomeň - je to o zkoušení a učení se z chyb, takže si to moc neber k srdci, když něco nevyjde hned.

139 slov
1.4 minut čtení
4. 10. 2024
Stanislav Jirka
Succeed.cz/Články/Úspěšné příběhy
Jak minimalizovat rizika při přechodu z 9 do 5: Osobní zkušenosti a tipyObjevte osvědčené strategie a osobní příběhy, které pomohou minimalizovat rizika při přechodu z tradiční práce na podnikání. Inspirujte se a naučte se...
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky