Succeed.cz/Fórum/Jak začít budovat startup při zaměstnání?

Jak začít budovat startup při zaměstnání?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje, když chce člověk začít budovat vlastní startup, ale přitom má zaměstnání na plný úvazek. Je to vůbec možné? Jak to zvládnout bez toho, abych se cítil přepracovaný nebo vyhořelý? Co všechno bych měl mít na paměti, když chci rozjet něco nového, zatímco mi chodí pravidelný plat? Mám se připravit na to, že si budu muset najít nějaké hodiny navíc po práci, nebo je lepší věnovat víkendům? Jak dlouho trvá, než se z takového projektu začne něco dít? Nechci, aby mě moje zaměstnání brzdilo v rozvoji mého podnikání. Také bych rád věděl, jestli existují nějaké strategie nebo tipy pro plánování času a prioritizaci úkolů, abych se nezbláznil z toho, že mám na stole tolik různých věcí. A co finance? Jak mám financovat svůj startup, když nemám dostatek úspor a nemohu si dovolit opustit práci? Myslíte si, že je lepší mít nějaký plán nebo koncept předtím, než začnu s čímkoli praktickým? Je dobré mít mentora nebo se raději poradit s někým z oboru? Zkrátka by mě zajímal obecný pohled na to, jak začít podnikat při zaměstnání a na co si dát pozor. Děkuji za jakékoliv rady!

191 slov
1.9 minut čtení
24. 1. 2022
Jakub Jonáš

Když chceš rozjet startup a máš plný úvazek, tak to určitě jde, ale chce to plánování a disciplínu. Většinou je dobré si vyhradit čas buď večer po práci, nebo o víkendech. Třeba si můžeš udělat plán, kolik hodin týdně na to chceš dedicovat a držet se ho. Nebude to jednoduchý, ale pokud tě to baví, tak se to dá zvládnout.

Je fajn mít nějaký koncept nebo nápad už předem, abys věděl, co přesně chceš dělat. Taky mít mentora nebo někoho zkušenějšího může hodně pomoct, abys se vyhnul zbytečným chybám. Co se týče financí, tak začít s malým rozpočtem je normální. Můžeš třeba zkusit crowdfunding nebo hledat investory až když máš něco konkrétního.

Důležitý je i prioritizace úkolů – třeba si každý týden udělej seznam, co je nejdůležitější a na tom pracuj. A hlavně se nenech přetížit, dělej si pauzy a nezapomínej na sebe. Takže jo, dá se to skloubit, ale chce to dobrý plán a přípravu.

154 slov
1.5 minut čtení
26. 5. 2024
Stanislav Kašpar

Takže, budování startupu při práci na plný úvazek je rozhodně možné, ale chce to trošku plánování a disciplíny. První věc, co bych udělal, je se zamyslet nad tím, co vlastně chceš dělat. Mít jasný koncept nebo aspoň základní ideu ti hodně pomůže. Než začneš něco praktického, tak si to dobře promysli, ať máš jasno v cílech.

Časově to bude náročné. Musíš být připravený na hodiny po práci nebo víkendy. Někdy stačí i 1-2 hodinky denně, ale budeš muset být produktivní a zaměřit se na priority. Zkus si udělat plán, co chceš dělat každý týden – třeba na začátku tvořit prototyp nebo udělat průzkum trhu.

Financování je další téma. Můžeš zkusit nějaké crowdfundingové platformy nebo hledat investory, ale pokud nemáš dostatek úspor, tak na to asi zapomeň na začátku. Vytvoř si něco malého, co můžeš prodávat nebo testovat s minimálními náklady.

Mít mentora nebo někoho zkušenějšího v oboru je super nápad. Ten ti může dát cenné rady a pomoct vyhnout se chybám. Ale zároveň si dej pozor, aby tě zaměstnání nebrzdilo ve tvém rozvoji a nevyhořel jsi. Je dobré mít zdravou rovnováhu.

Takže shrnuto: jasná idea, časová organizace, sledování financí a možná pomoc od někoho zkušenějšího. Důležité je nezapomínat na sebe a na svůj čas. Hlavně buď trpělivý – výsledky můžou přijít až po delší době.

211 slov
2.1 minut čtení
1. 9. 2024
Bohumil Procházka
Succeed.cz/Články/Úspěšné příběhy
Vybudování úspěšného startupu ze zaměstnání: Příběhy lidí, kteří to dokázaliObjevte inspirativní příběhy podnikatelů, kteří zvládli přechod ze zaměstnání na vlastní startup s omezenými prostředky.
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky