Succeed.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas začít se seznamovat s lidmi v oboru?

Kdy je nejlepší čas začít se seznamovat s lidmi v oboru?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten správný moment pro to, abych se začal seznamovat s lidmi ve svém oboru? Mám pocit, že síťování a budování kontaktů je v dnešní době fakt důležité, ale jak to udělat, aby to mělo smysl? Je lepší začít hned na začátku kariéry, nebo se na to zaměřit až po nějaké době, když už mám víc zkušeností? Mám strach, že pokud se do toho pustím příliš brzy, tak budu působit jako nezkušený nováček. Na druhou stranu, jestli čekám moc dlouho, možná mi utečou příležitosti nebo budu mít potíže s navazováním vztahů, když už budu mít třeba nějaké závazky. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti? Dává smysl se snažit o navazování kontaktů i během studia nebo by bylo lepší počkat na první zaměstnání? Jak se vlastně k těm lidem dostat? Myslíte si, že by měly hrát roli i nějaké konkrétní akce jako konference nebo workshopy? A co online platformy jako LinkedIn? Kdy je ten správný čas začít s tímhle vším a jak to udělat efektivně? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

177 slov
1.8 minut čtení
31. 5. 2020
Alois Němec

Jakože, ideální je začít s networkováním co nejdřív. Třeba už během školy, když máš možnost potkat lidi z oboru. Dáš si kafe s někým, kdo pracuje tam, kde chceš být ty? Super způsob, jak se dozvědět, jak to v reálu funguje. Jo, můžeš mít strach, že působíš jako nováček, ale většina lidí to ocení a ráda ti poradí.

Jakmile začneš pracovat, tak už to máš snadnější, ale nesmíš čekat moc dlouho. Příležitosti se můžou ztratit a může být těžší se vrátit k navazování kontaktů, když už máš nějaké závazky. Takže klidně sleduj konference a workshopy, tam narazíš na lidi a uděláš dojem. Online platformy jako LinkedIn taky pomůžou - spoj se s lidmi z oboru a zapoj se do diskuzí.

Nehledě na to, že budování sítě je maraton, ne sprint. Takže začni hned a buď aktivní – je to cesta k úspěchu.

142 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2023
Vladimíra Vacková

No, já si myslím, že s navazováním kontaktů bys měl začít hned na začátku. I když nemáš moc zkušeností, tak se klidně zapoj do různých akcí, jako jsou konference, workshopy nebo meetupy. Je to super příležitost potkat lidi v oboru a už teď se dozvědět, co se děje. Když už jsi na vysoké nebo v nějakým programu, tak je to ideální čas.

Není potřeba mít hned velké znalosti, spíš je dobrý ukázat zájem a ochotu se učit. Na LinkedInu můžeš začít budovat síť taky – sleduj lidi z oboru, zapojuj se do diskuzí a sdílej zajímavý obsah. Čím dřív začneš, tím víc lidí poznáš a pak to bude snazší. Takže se neboj být aktivní, i když jsi nováček. Čas tě naučí víc a ty si pak vytvoříš svůj prostor v oboru.

131 slov
1.3 minut čtení
11. 8. 2021
Václav Beran
Succeed.cz/Články/Síla networking
Kdy je správný čas investovat do networkingu: Vyvážení priorit mezi prací a osobními vztahyZjistěte, jak najít rovnováhu mezi pracovním životem a budováním profesních vztahů, abyste maximalizovali svůj osobní a profesní růst.
1000 slov
10 minut čtení
7. 4. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky