Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se vztah s kolegou ochladil?

Co dělat, když se vztah s kolegou ochladil?

Nedávno jsem si všimla, že vztah s jedním kolegou v práci se nějak změnil. Na začátku jsme si rozuměli, často jsme spolu trávili čas během obědů a sdíleli jsme i osobní věci. Ale teď to vypadá, jako by mezi námi byla nějaká bariéra. Už se nesmějeme jako dřív a zdá se mi, že se vyhýbá i jakýmkoli konverzacím. Je to zvláštní, protože dřív jsme byli takoví dobří přátelé a teď je to jako ledová zeď. Zkoušela jsem ho kontaktovat, ale většinou se vymlouvá nebo se tváří, že je zaneprázdněný. Myslíte, že je možné to nějak napravit? Mám mu říct, jak to cítím, nebo je lepší to nechat být a neprovokovat další napětí? Měli jste někdy podobnou situaci? Jak jste ji řešili? Také mě zajímá, jestli má smysl snažit se o obnovení přátelství v pracovním prostředí, když člověk cítí, že něco není v pořádku. Co když se situace ještě zhorší? Mám pocit, že by bylo fajn mít s ním opět dobré vztahy, ale bojím se, že bych mohla udělat chybu. Jakým způsobem bych mohla tuto situaci řešit? Budu ráda za každou radu.

181 slov
1.8 minut čtení
23. 11. 2022
Štěpán Holuša

Tohle se stává docela často, když se přátelství přesune do pracovního prostředí. Možná je nějakej důvod, proč se odtahuje – třeba něco osobního nebo stres v práci. Zkus mu dát víc prostoru a nevyvíjet na něj tlak. Můžeš zkusit ho oslovit na nějaké neutrální téma, co vás dřív bavilo, a uvidíš, jak zareaguje. Když to nepůjde, možná by stálo za to prostě přijmout, že se věci změnily. Někdy je lepší nechat to být a soustředit se na jiné kolegy nebo aktivity. Taky si dej pozor, aby ses necítila špatně kvůli něčemu, co nemáš pod kontrolou.

95 slov
1 minut čtení
14. 1. 2025
Josef Janeček

Myslím, že je to fakt běžný problém, co se ve firmách stává. Může být, že ten kolega má nějaký osobní problémy nebo se mu třeba změnila situace v práci. Zkusila bych mu třeba napsat zprávu nebo ho pozvat na kávu mimo práci, aby ses mohla zeptat, co se děje. A klidně mu řekni, jak to vnímáš, ale snaž se to říct nenásilně, aby neucítil tlak. Pokud se ti vyhýbá, tak možná bude lepší mu dát trochu prostoru a nechat věci plynout. Někdy lidi potřebují čas na to, aby si srovnali myšlenky. Obnovení přátelství je určitě možné, ale chce to citlivý přístup. Když to nevyjde, tak nezoufej, někdy se vztahy prostě mění a je to normální. Hlavně se snaž udržet profesionální atmosféru v práci.

123 slov
1.2 minut čtení
3. 1. 2025
Lucie Hamplová
Succeed.cz/Články/Síla networking
Jak vytvořit dlouhodobé vztahy v síti: Klíčové strategie pro udržení kontaktůObjevte osvědčené metody, jak budovat a udržovat dlouhodobé profesionální vztahy, které maximalizují vaše kariérní příležitosti.
1000 slov
10 minut čtení
5. 11. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky