Succeed.cz/Fórum/Jak začít s freelancingem? Musím mít nějaké speciální dovednosti?

Jak začít s freelancingem? Musím mít nějaké speciální dovednosti?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít s freelancingem. Přemýšlím o tom už delší dobu, ale nevím, jak se do toho vůbec pustit. Mám pár nápadů, co bych mohl dělat, ale mám pocit, že to je tak široké téma. Je potřeba mít nějaké speciální dovednosti, nebo si je mohu získat během práce? Mám na mysli třeba psaní, grafiku nebo programování. Myslím, že by mě bavilo být svým vlastním šéfem a pracovat na různých projektech, ale nevím, jestli jsou moje dovednosti dostatečné. Jaké jsou nejčastější požadavky klientů? Co byste doporučili jako první krok pro začátečníka? Mám se zaměřit na nějakou konkrétní oblast nebo je lepší být multifunkční? Jak to vlastně funguje s hledáním klientů a co si mám dát pozor při komunikaci s nimi? A ještě jedna otázka – je důležité mít webové stránky nebo portfólio, nebo se dá začít i bez toho? Děkuji za každou radu a zkušenost. Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají s freelancingem nějaké zkušenosti.

160 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2022
Ladislav Marek

Tak hele, začít s freelancingem není zas tak složitý. Není potřeba mít nějaké extra dovednosti, ale jasně, čím víc umíš, tím líp. Psaní, grafika, programování – to jsou všechno věci, co se dají dělat na volné noze. Můžeš si ty dovednosti zlepšovat za pochodu, nikdo ti nebrání. Hlavně si vyber něco, co tě fakt baví.

Klienti často hledají lidi, co umí dodržovat termíny a komunikovat. Takže pokud jsi spolehlivej a umíš se s lidma domluvit, máš už velkou výhodu. Doporučuji začít v jedné oblasti – třeba grafika nebo psaní – a pak se rozšiřovat podle toho, jak zjistíš, co ti jde a co tě baví.

Hledání klientů může být zpočátku otravný, ale zkus freelancingové platformy jako Upwork nebo Freelancer. Tam najdeš spoustu projektů. Co se týče webovek nebo portfolia, mít je určitě pomůže, ale začít můžeš i bez toho. Klientům stačí vidět tvoje práce, tak klidně začni s pár vzorkama a pak se uvidí.

Hlavně se nenech odradit! Je to o trpělivosti a učení se novým věcem. Tak hodně štěstí!

167 slov
1.7 minut čtení
24. 3. 2024
Luboš Holub

Takže, začít s freelancingem je fajn nápad. Není nutné mít nějaké super speciální dovednosti, ale samozřejmě čím víc toho umíš, tím líp. Můžeš začít s psaním, grafikou nebo programováním – to jsou dost žádané obory. Jestli máš nějaké základy, tak klidně začni. Klienti většinou hledají schopnost dodržovat termíny a kvalitu práce.

Začni tím, že si vybereš jednu oblast, kde se cítíš silnější. Můžeš být multifunkční, ale není to vždycky nejlepší cesta na začátek. Jakmile se rozhodneš, hledej klienty na platformách jako Upwork nebo Fiverr. Co se týče komunikace, buď jasný a profesionální, ale taky přátelský.

Webovky a portfolio jsou super věci, ale můžeš začít i bez nich. Klidně si udělej profil na nějakém tom freelancingovém webu a ukazuj tam, co umíš. Jakmile začneš pracovat na projektech, sbírej reference a buduj si portfolio postupně. Hodně štěstí!

134 slov
1.3 minut čtení
29. 8. 2023
Magdaléna Šťastná
Succeed.cz/Články/Freelancing vs. zaměstnání
5 důvodů, proč se freelancing může stát vaší nejlepší kariérní volbouObjevte výhody freelancingu a zjistěte, proč by mohl být ideální volbou pro vaši kariéru.
1000 slov
10 minut čtení
8. 11. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky