Succeed.cz/Fórum/Kolik si můžu vydělat jako freelancer? Je to lepší než klasická práce?

Kolik si můžu vydělat jako freelancer? Je to lepší než klasická práce?

Zamyslel jsem se nad tím, kolik vlastně může člověk vydělat jako freelancer. Vím, že to není tak jednoduché a že záleží na mnoha faktorech, jako jsou dovednosti, trh, konkurence a taky na tom, jak se člověk umí prodat. Ale zajímalo by mě, jestli existují nějaké průměrné částky nebo třeba příklady úspěšných freelancerů, kteří dokázali vydělávat slušné peníze. Je to vůbec reálné? Mám pocit, že se o tom mluví dost často, ale nikdo to pořádně nevysvětlí. Navíc, co se týče toho, jestli je freelancing lepší než klasická práce, tam mám taky spoustu otázek. Je to o svobodě a flexibilitě, nebo je to spíš stresující a nejisté? Jak to mají lidé, kteří už nějakou dobu freelancují? Vyplatí se to víc než mít stálou práci s pravidelným platem? A co benefity jako zdravotní pojištění a dovolená? Jak si pak řešíte takové věci, když jste na volné noze? Mám v plánu začít s freelancingem, ale chci mít jasnější představu o tom, co mě čeká. Takže pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně výdělků a životního stylu freelancera, budu moc rád za jakoukoli radu!

179 slov
1.8 minut čtení
18. 9. 2024
Pavla Lacinová

Freelancing může být fakt zajímavý, ale taky dost nepredikovatelnej. Co se týče výdělků, tak jak píšeš, záleží to na dovednostech a poptávce. V některých oborech jako programování nebo grafika se dá vydělat i slušně, klidně 1000-2000 eur měsíčně a víc, pokud máš dobré reference a umíš si najít klienty. Naopak v oblastech s velkou konkurencí je to těžší a ceny padají dolů.

Co se týče výhod a nevýhod, tak freelancing ti dává svobodu, můžeš si plánovat čas podle sebe, což je super. Ale musíš počítat s tím, že nejsi v tom chráněný jako zaměstnanec. Žádný placený volno, dovolená nebo zdravotní pojištění - to si musíš zařídit sám. Takže někdy to fakt může být stresující a nejisté.

Taky záleží na tom, jak si zvykneš na tenhle styl života. Někteří freelanceri to milují a už nikdy nechtějí zpátky do kanceláře, jiní mohou mít občas pocit osamělosti nebo tlaku z hledání nových projektů. Zkrátka je to hodně o osobních preferencích a schopnostech se přizpůsobit. Jestli máš v plánu začít, tak doporučuju začít pomalu, třeba na částečný úvazek vedle stálé práce, abys viděl, jak ti to sedí.

181 slov
1.8 minut čtení
12. 8. 2021
Patrik Karásek

Když se bavíme o freelancingu, tak je to hodně o tom, co umíš a jak se umíš prodávat. V IT a designu si můžeš klidně říct 100-150 Kč za hodinu, když jsi dobrej. Ale třeba v psaní nebo administrativě to může být i míň. Záleží na trhu a konkurenci. Někteří freelanceri zvládnou měsíčně i 50 tisíc, jiní sotva 20. Je tu fakt dost proměnných.

Co se týče té otázky, jestli je to lepší než klasická práce – no, to je na každém. Svoboda a flexibilita jsou fajn, ale musíš si sám organizovat čas a najít klienty. Není to pro každého. Může být stresující, když ti projekt spadne a do dalšího máš mezery bez příjmu.

Zdravotní pojištění a dovolenou si musíš řešit sám. Spousta freelancerů si platí soukromé pojištění a dovolenou si vybírá podle toho, jak se jim daří vydělávat.

Takže pokud máš nějaký plán a jsi ochotnej se učit, může to být super možnost. Ale připrav se na to, že začátky můžou být těžké a je potřeba mít rezervu na horší časy.

170 slov
1.7 minut čtení
9. 1. 2025
Ivana Kovaříková
Succeed.cz/Články/Freelancing vs. zaměstnání
5 důvodů, proč se freelancing může stát vaší nejlepší kariérní volbouObjevte výhody freelancingu a zjistěte, proč by mohl být ideální volbou pro vaši kariéru.
1000 slov
10 minut čtení
8. 11. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky