Succeed.cz/Fórum/Jak si mohu lépe rozvrhnout úkoly, abych se nezasekával?

Jak si mohu lépe rozvrhnout úkoly, abych se nezasekával?

Už dlouho se potýkám s tím, že mám hromadu úkolů, které bych měl udělat, ale nakonec se mi zdá, že se pořád motám v kruhu a nic nedokončuji. Chtěl bych se zeptat, jak si mohu lépe rozvrhnout úkoly, abych se nezasekával. Někdy mám pocit, že mám před sebou nekonečný seznam a nevím, kde začít. Zkoušel jsem si psát seznamy a plánovat si den, ale stejně to často končí tím, že se na něco zapomenu nebo se zdržím u něčeho, co vůbec nebylo tak důležité. Mám přitom pocit, že stále více lidí mluví o time managementu a různých technikách jako je Pomodoro nebo GTD. Může mi někdo doporučit, jaký přístup by mohl být pro mě nejlepší? Jaké nástroje používáte pro plánování úkolů? Je lepší mít vše napsané na papíře nebo využívat nějaké aplikace? Jak si stanovujete priority mezi různými úkoly a jak se vyhýbáte prokrastinaci? Rád bych slyšel vaše tipy a triky, protože nechci ztrácet čas a chci být efektivnější ve svém podnikání i v osobním životě.

166 slov
1.7 minut čtení
8. 1. 2025
Renata Jandová

Vím přesně, o čem mluvíš. Já jsem na tom byl podobně, než jsem si našel pár metod, co mi fakt pomohly. Za prvé, zkus si rozdělit úkoly na menší části. Když na to koukáš jako na velký projekt, je to hrozně demotivující. Místo toho si dej malý úkol, třeba "napsat úvod" místo "napsat článek".

Pak zkus prioritizaci podle důležitosti a naléhavosti. Pomůže ti třeba Eisenhowerova matice – rozděl si úkoly do čtyř kvadrantů podle toho, co je urgentní a důležité. Tak uvidíš, na co se soustředit nejdřív.

Co se týče nástrojů, já používám Trello nebo Todoist. Je to lepší než papír, protože si můžeš úkoly přesouvat a organizovat podle potřeby. Navíc máš přehled o tom, co už máš hotové.

A k prokrastinaci – zkus techniku Pomodoro, kde pracuješ 25 minut a pak máš 5 minut pauzu. To mě fakt nakoplo. A ještě jeden tip – nastav si konkrétní čas na práci na úkolu, není to tak volné a víc tě to motivuje.

Snad ti to pomůže!

163 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2024
Daniel Mašek

Tak já ti asi zkusím poradit, co funguje mně. První věc, co dělám, je si úkoly rozdělit na menší části. Když vidím velký úkol, tak ho rozbiju na drobnější kroky. Takhle se to dá lépe zvládnout a mám pocit, že aspoň něco dělám. Pak používám metodu prioritizace – třeba si řeknu, co je opravdu urgentní a co může počkat. Mně osobně pomáhá Eisenhowerova matice, kde si rozdělím úkoly podle důležitosti a naléhavosti.

Co se týče plánování, zkoušel jsem papír i aplikace. Aplikace jako Todoist nebo Trello jsou fajn, protože to máš vždy u sebe a můžeš si to upravovat za pochodu. Na druhou stranu mi někdy víc pomůže napsat si to na papír – máš to před sebou a lépe to vidíš.

Prokrastinaci se snažím vyhnout tím, že dělám krátké pauzy, třeba technika Pomodoro, kde pracuju 25 minut a pak si dám 5 minut pauzu. A taky se snažím mít jasno v tom, proč ten úkol dělám – když vidíš smysl, tak se ti do toho jde lépe. Zkus pár různých přístupů a najdi si ten, co ti sedí nejvíc.

178 slov
1.8 minut čtení
4. 10. 2024
Rudolf Voříšek
Succeed.cz/Články/Efektivní time management
Prioritizace úkolů: Jak si správně stanovit priority a vyhnout se prokrastinaciObjevte techniky prioritizace úkolů, které vám pomohou efektivně hodnotit a třídit úkoly podle důležitosti a naléhavosti, abyste se vyhnuli prokrastin...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky