Succeed.cz/Fórum/Jak přestat odkládat úkoly a začít konečně jednat?

Jak přestat odkládat úkoly a začít konečně jednat?

Už nějakou dobu se snažím najít způsob, jak se zbavit toho otravného zvyku odkládat důležité úkoly na později. Vím, že bych měl být produktivnější a využívat svůj čas efektivněji, ale čím víc se snažím, tím víc cítím, že mi to nejde. Mám na mysli různé projekty, které bych měl mít dávno hotové, ale místo toho se neustále utápím v jiných aktivitách, které jsou mnohem méně důležité. Rád bych věděl, jestli má někdo nějaké tipy nebo techniky, které by mi mohly pomoci s překonáním prokrastinace. Jak se dostat do správného myšlení, aby mě motivovalo udělat to, co mám udělat? Existují nějaké konkrétní metody nebo strategie, které můžu použít k tomu, abych si rozplánoval svůj čas lépe? Třeba nějaké aplikace nebo nástroje, které mi pomohou vyhnout se rozptýlení? Chtěl bych také vědět, jak si vytvořit efektivní pracovní prostředí doma nebo v kanceláři, abych se soustředil a dokázal dotáhnout úkoly do konce. A co se týče prioritizace úkolů – jak to děláte vy? Jak si určujete, co je důležité a co může počkat? Vím, že změna návyků není jednoduchá a vyžaduje čas a úsilí, ale rád bych slyšel příběhy ostatních lidí a jejich zkušenosti. Třeba mi to dodá inspiraci a motivaci k tomu, abych konečně přestal odkládat a začal jednat.

207 slov
2.1 minut čtení
9. 2. 2024
Michaela Bezděková

Zdravím, s prokrastinací bojuju taky. Zkus pár jednoduchých triků, co mi pomohly. První je rozdělit úkoly na menší části – když vidíš, že máš před sebou jen malý kousek práce, je snazší začít. Dál zkus Pomodoro techniku – 25 minut pracuješ, pak 5 minut pauza. Vytvoř si seznam úkolů a seřaď je podle priority, co je důležité a co může počkat. Mně pomáhá třeba trello nebo evernote na plánování. Prostředí je taky klíčový, snaž se mít uklizeno a vyhnout se rozptýlením – vypni si notifikace na telefonu a buď offline, když pracuješ. Co se týče motivace, zkus si odměnit se po splnění úkolu – třeba oblíbenou kávou nebo seriálem. Chce to čas a praxi, ale postupně to jde. Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Anna Růžičková

Přestat prokrastinovat je fakt těžký, ale pár věcí může pomoct. Zkus si udělat seznam úkolů. Na začátek si napiš jen pár věcí, co musíš udělat hned, a pak je odškrtávej. To tě nakopne. Další tip je nastavit si časovač – třeba 25 minut na práci a pak 5 minut pauza (technika Pomodoro). Pomůže ti to udržet pozornost.

Co se týče prostředí, snaž se mít pracovní stůl uklizený a bez rozptýlení, jako telefon nebo TV. Když máš klid, je snazší se soustředit.

A prioritizace? Zkus si říct, co je nejdůležitější a co může počkat. Někdy si prostě musíš stanovit deadline, abys měl tlak na dělání věcí včas. Zvažuj i důsledky – co se stane, když úkol neuděláš? To ti taky může dát motivaci.

Jako aplikace doporučuji Todoist nebo Trello, obě jsou fajn na organizaci úkolů. Hlavně si dej pozor na to, jak trávit čas – místo brouzdání po netu radši plánuj a pracuj. Změna návyků chce čas, tak to nevzdávej.

158 slov
1.6 minut čtení
31. 12. 2024
Lucie Košťálová
Succeed.cz/Články/Efektivní time management
Prioritizace úkolů: Jak si správně stanovit priority a vyhnout se prokrastinaciObjevte techniky prioritizace úkolů, které vám pomohou efektivně hodnotit a třídit úkoly podle důležitosti a naléhavosti, abyste se vyhnuli prokrastin...
1000 slov
10 minut čtení
10. 8. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky