Succeed.cz/Fórum/Jak najít mentora, který mi pomůže v kariéře?

Jak najít mentora, který mi pomůže v kariéře?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně najít mentora, který by mi mohl pomoci posunout se v mé kariéře. Je to něco, co mě už dlouho zajímá, protože mám pocit, že bych potřeboval někoho, kdo má víc zkušeností a mohl by mě nasměrovat správným směrem. Jaký je nejlepší způsob, jak začít hledat takového člověka? Mám zkusit oslovit někoho z mého okolí, nebo se podívat na profesní sítě jako LinkedIn? Je lepší hledat mentora v oboru, ve kterém pracuji, nebo mám hledat někoho s širšími zkušenostmi? Jaké jsou základní kroky, které bych měl udělat, abych našel správného mentora? A co když se mi nedaří najít nikoho vhodného? Jaké jsou vaše zkušenosti s hledáním mentorů? Pomohlo vám to v kariérním růstu? Děkuji za všechny rady a tipy! Určitě se budou hodit.

128 slov
1.3 minut čtení
8. 5. 2023
Rudolf Šindelář

Hledání mentora může být docela výzva, ale není to nic nemožného. Zkus začít tím, že se podíváš na lidi ve svém okolí, třeba kolegům v práci, nebo někdo z bývalé školy. Je dobrý mít mentora z oboru, kde pracuješ, protože ti dá cenné rady a zkušenosti, které jsou ti užitečné. Ale klidně můžeš hledat i někoho s širšími zkušenostmi, kdo ti ukáže různé pohledy. LinkedIn je skvělý nástroj – můžeš tam najít profesionály z různých oborů a poslat jim zprávu. Zkus být konkrétní, proč bys chtěl, aby ti pomohli. Pokud se ti nedaří najít toho pravého, nezoufej. Zkus se zapojit do profesních skupin nebo různých networkingových akcí. Mě to osobně hodně pomohlo, měl jsem pár mentorů a díky nim jsem udělal významné kroky v kariéře. Hlavně buď trpělivý a otevřený novým možnostem.

132 slov
1.3 minut čtení
27. 10. 2023
Eliška Prokopová

Hledání mentora je super krok. Určitě začni s lidmi ve svém okolí - kolegové, bývalí učitelé nebo i známí. Můžeš se jich zeptat, jestli by ti byli ochotni věnovat čas a poradit. LinkedIn je taky skvělá možnost. Tam najdeš hodně profesionálů z různých oborů, takže si zúžis výběr na to, co tě fakt zajímá. Zkus napsat pár zpráv lidem, co tě něčím inspirují, nebo mají zkušenosti, které hledáš. Co se týče oboru, ideální by bylo mít mentora v oboru, kde pracuješ, ale někdo s širšími zkušenostmi ti taky může otvřít oči jinam. Základní kroky? Stanov si, co přesně hledáš a co bys chtěl od mentora získat. A pokud se ti nedaří najít nikoho vhodného, nevzdávej to. Zkus různé akce, workshopy nebo networkingové akce. Je to hodně o tom být aktivní a neztrácet naději. Když jsem hledal já, tak mi pomohlo oslovit lidi i mimo moji bublinu. Držím palce!

148 slov
1.5 minut čtení
11. 7. 2024
Jindřich Zeman
Succeed.cz/Články/Mindset úspěšného člověka
Jak se obklopit inspirativními lidmi pro osobní a profesní rozvojObjevte, jak vytvořit podpůrné prostředí s inspirativními lidmi, kteří vás povzbudí na cestě k úspěchu. Čtěte dál a získejte tipy pro svůj osobní a pr...
1000 slov
10 minut čtení
27. 3. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky