Succeed.cz/Fórum/Jak se platí daně z vedlejšího podnikání?

Jak se platí daně z vedlejšího podnikání?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak to vlastně funguje s daněmi, když mám vedlejší podnikání. Mám na mysli, když člověk například pracuje na hlavní pracovní poměr, ale má ještě nějakou činnost bokem, třeba prodává ručně vyráběné věci na internetu nebo dělá freelance projekty. Jaké jsou povinnosti ohledně daní z takového příjmu? Musím si něco zvlášť hlídat a evidovat, aby mi pak na konci roku nic neuniklo? A co když moje příjmy z vedlejšího podnikání nejsou moc vysoké? Je potřeba podávat daňové přiznání i v takovém případě? Taky by mě zajímalo, jestli se nějak liší platba daní podle toho, jestli je to živnostenská činnost nebo něco jiného. A co všechno si mohu odečíst jako náklady, když to srovnám s tím hlavním zaměstnáním? Je toho hodně a jsem z toho trochu zmatený. Můžete mi někdo prosím objasnit, jaké kroky musím podniknout a co všechno mě čeká, abych se vyhnul problémům s úřady? Děkuji!

152 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2024
Ludmila Janečková

Když máš vedlejší podnikání, tak v podstatě platíš daně z příjmu stejně jako u hlavní práce. Musíš se zaregistrovat na živnostenském úřadě nebo jiném relevantním místě, pokud děláš živnost. Příjmy musíš evidovat, což znamená mít nějakou knihu příjmů a výdajů. I když jsou příjmy nízké, pokud překročíš určitý limit za rok (tuším 15 000 Kč), tak musíš podávat daňový přiznání. Sice se říká, že je to jenom vedlejšák, ale úřady to berou vážně.

Co se nákladů týče, můžeš si odečíst výdaje spojené s podnikáním – třeba materiál, nástroje nebo i část nákladů na internet, pokud to používáš pro práci. U zaměstnání máš určité slevy na dani, co se ale netýká vedlejšího podnikání.

Takže ve zkratce: eviduj příjmy, sleduj náklady a pokud to překročí limit, podávej přiznání. Na úřadech ti rádi pomůžou s dotazama, tak se neboj zeptat.

137 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2025
Kristýna Hlaváčová

Když máš vedlejší podnikání, tak se to většinou počítá jako příjem, a v tom případě bys měl být připraven na daňové přiznání. I když jsou příjmy malý, pokud za rok překročíš nějakou částku (tuším kolem 15 tisíc Kč), tak už to musíš hlásit. Musíš si vést evidenci příjmů a výdajů, ať víš, kolik jsi vydělal a kolik můžeš odečíst. Jestliže je to živnostenská činnost, můžeš si odečíst náklady, co máš s podnikáním spojené – třeba materiál na výrobky, náklady na dopravu nebo internet. Pokud děláš něco jiného, jako freelance a nejsi živnostník, tak to může být trochu komplikovanější. Každopádně doporučuji se podívat na weby úřadu nebo se poradit s účetní, protože každá situace může být jiná. Hlavně nezapomeň na termíny pro podání přiznání a plať daně včas, aby ti nakonec nepřišla nějaká pokuta.

133 slov
1.3 minut čtení
29. 5. 2024
Martin Novák
Succeed.cz/Články/Možnosti podnikání ve volném čase
Co potřebujete vědět o daních z vedlejšího podnikání?Přehled klíčových informací o daních z vedlejšího podnikání: co jsou, jaké máte povinnosti, jak správně evidovat příjmy a výdaje a jak se vyhnout chyb...
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2024
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky