Succeed.cz/Fórum/Kdy začít hledat mentora a jak ho najít?

Kdy začít hledat mentora a jak ho najít?

Zajímá mě, kdy je ten správný čas na to, abych začal hledat mentora. Mám pocit, že jsem na začátku své kariéry a chtěl bych mít někoho zkušenějšího po boku, kdo by mi mohl poradit, jak se orientovat v podnikání a investování. Je dobré mít mentora už v prvním roce po škole, nebo je lepší nějakou dobu získávat zkušenosti sám? Jak si vlastně vybrat toho pravého mentora, když je jich tolik? Měla bych se zaměřit na někoho z mého oboru, nebo je lepší hledat někoho s širším rozhledem? Jaké jsou vůbec nejlepší způsoby, jak takového člověka najít? Myslíte, že je efektivní oslovit někoho na LinkedInu nebo raději navštívit nějaké networkingové akce? A co třeba požádat o pomoc někoho z rodiny nebo známých? Jaké vlastnosti by měl mít ideální mentor a jak vlastně poznám, že je ten pravý pro mě? Kdyby měl někdo nějaké tipy na to, jak začít s hledáním mentora, byla bych moc vděčná. Děkuji!

155 slov
1.6 minut čtení
20. 1. 2025
Roman Hácha

No, co se týče hledání mentora, tak si myslím, že není nikdy brzy začít. Jestli jsi na začátku kariéry, klidně hledej už teď. Můžeš se naučit spoustu věcí a ušetřit si hodně času a chyb. Je dobrý mít někoho zkušenějšího, kdo ti ukáže směr.

Co se výběru týče, já bych šel za někým z oboru, ale můžeš se podívat i na lidi s širším rozhledem. Důležitý je, aby ti rozuměli a měli zkušenosti, které ty teď zatím nemáš. Zkus se zaměřit na lidi, kteří mají úspěchy v oblastech, které tě zajímají.

Kde hledat? LinkedIn je fajn, ale nezapomeň na networkingové akce. Tam potkáš víc lidí a můžeš navázat osobní kontakt. Klidně oslov i někoho z rodiny nebo známých – možná mají někoho, kdo by ti mohl pomoct.

Ideální mentor by měl být ochotný sdílet své znalosti a mít čas na tebe. Poznáš ho podle toho, jak se s ním cítíš – měl by tě inspirovat a motivovat. Takže jestli máš pocit, že ti sedne a chce ti pomoct, jdi do toho! Hodně štěstí.

170 slov
1.7 minut čtení
12. 1. 2025
Milada Zajícová

Jo, hledání mentora je fajn nápad. Čím dřív, tím líp, takže klidně hned po škole. Mentor ti může hodně pomoct s orientací v podnikání a investování, protože má zkušenosti, který ty zatím nemáš. Měl bys koukat na někoho, kdo je v oboru, co tě zajímá, ale zároveň má i širší pohled na věc. Třeba někdo, kdo už prošel různými situacemi a má víc zkušeností.

Jak ho najít? LinkedIn je super místo pro oslovování, ale i networkingové akce jsou důležitý. Tam se potkáš s lidma, kteří mají podobné zájmy. Klidně zkus oslovit i někoho z rodiny nebo známých, pokud mají dobré kontakty.

Ideální mentor by měl být otevřený, trpělivý a mít ochotu sdílet svoje znalosti. Měl bys cítit, že s ním můžeš mluvit o svých problémech a on ti je pomůže řešit. A pokud se cítíš v jeho přítomnosti dobře a motivuje tě to jít dál, tak je to pravděpodobně ten pravý.

149 slov
1.5 minut čtení
15. 1. 2025
Olga Janková
Succeed.cz/Články/Mentorství a koučink
Kdy je ideální čas na nalezení mentora v kariérním cyklu?Objevte, kdy a proč byste měli vyhledat mentora během různých fází vaší kariéry. Tento článek rozebírá klíčové momenty, kdy může mentorství výrazně po...
1000 slov
10 minut čtení
11. 1. 2025
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky