Jaký je rozdíl mezi mentorem a koučem v kariéře?
Zajímá mě, jaký je skutečný rozdíl mezi mentorem a koučem, pokud jde o kariérní růst? Oba tyto pojmy se v poslední době hodně skloňují, ale já se v tom moc nevyznám. Uvažuju o tom, že bych mohl využít služeb nějakého odborníka, ale nevím, zda hledat mentora nebo kouče. Chápu, že mentor by měl být někdo, kdo má větší zkušenosti v oboru a mohl by mi předat své znalosti a rady, ale co přesně dělá kouč? Je to spíš o tom, že mi pomůže najít mou vlastní cestu a rozvine mé dovednosti, nebo je to něco jiného? Můžete mi prosím říct, jak bych měl přistoupit k výběru mezi těmito dvěma možnostmi? Jak poznám, co by pro mě bylo lepší? Zda potřebuju někoho, kdo mi ukáže směr a zasadí do mě potřebné know-how, nebo spíš někoho, kdo mě povede k tomu, abych sám našel odpovědi na své otázky? Jaké jsou vlastně klíčové rozdíly mezi těmito dvěma rolemi v rámci kariérního rozvoje? Myslím si, že by to mohlo být prospěšné nejen pro mě, ale i pro ostatní, kdo se snaží zorientovat v tom, co vlastně potřebují pro svůj profesní postup. Děkuji za všechny rady!