Succeed.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi mentorem a koučem v kariéře?

Jaký je rozdíl mezi mentorem a koučem v kariéře?

Zajímá mě, jaký je skutečný rozdíl mezi mentorem a koučem, pokud jde o kariérní růst? Oba tyto pojmy se v poslední době hodně skloňují, ale já se v tom moc nevyznám. Uvažuju o tom, že bych mohl využít služeb nějakého odborníka, ale nevím, zda hledat mentora nebo kouče. Chápu, že mentor by měl být někdo, kdo má větší zkušenosti v oboru a mohl by mi předat své znalosti a rady, ale co přesně dělá kouč? Je to spíš o tom, že mi pomůže najít mou vlastní cestu a rozvine mé dovednosti, nebo je to něco jiného? Můžete mi prosím říct, jak bych měl přistoupit k výběru mezi těmito dvěma možnostmi? Jak poznám, co by pro mě bylo lepší? Zda potřebuju někoho, kdo mi ukáže směr a zasadí do mě potřebné know-how, nebo spíš někoho, kdo mě povede k tomu, abych sám našel odpovědi na své otázky? Jaké jsou vlastně klíčové rozdíly mezi těmito dvěma rolemi v rámci kariérního rozvoje? Myslím si, že by to mohlo být prospěšné nejen pro mě, ale i pro ostatní, kdo se snaží zorientovat v tom, co vlastně potřebují pro svůj profesní postup. Děkuji za všechny rady!

191 slov
1.9 minut čtení
14. 1. 2025
Kamila Přibylová

Rozdíl mezi mentorem a koučem je fakt dost důležitý, protože obě role mají jiný přístup k rozvoji kariéry. Mentor je spíš někdo, kdo má víc zkušeností a může ti předávat rady, sdílet svoje příběhy a ukázat ti, jak to v oboru chodí. Je to o nějakém vedení a přenosu znalostí, často se s ním můžeš bavit o konkrétních situacích a on ti poradí, co bys měl dělat nebo jak se posunout dál.

Kouč naopak spíš funguje jako průvodce. Pomůže ti najít vlastní odpovědi na otázky, které máš, a rozvíjí tvoje dovednosti. Neříká ti, co přesně máš dělat, ale klade otázky a nechává tě přemýšlet nad tím, co je pro tebe nejlepší. Je to víc o sebeobjevování a hledání tvého vlastního směru.

Takže když se rozhoduješ, co pro sebe potřebuješ, zamysli se nad tím, zda chceš víc direktivní přístup s konkrétními radami (mentor), nebo jestli hledáš někoho, kdo tě podpoří v tom, abys našel svoji cestu (kouč). Obě možnosti mají svoje výhody a záleží na tom, co teď v kariéře potřebuješ. Pokud potřebuješ konkrétní know-how, mentor by mohl být lepší volba. Pokud hledáš osobní rozvoj a větší sebevědomí v rozhodování, kouč by mohl být to pravé.

193 slov
1.9 minut čtení
17. 1. 2025
Jiří Bláha

Rozdíl mezi mentorem a koučem je docela dost zásadní. Mentor je většinou někdo, kdo má v oboru víc zkušeností a může ti nabídnout cenné rady, sdílet svoje know-how a pomoct ti se zorientovat. V podstatě ti ukazuje, jak to dělá on a co bys mohl zkusit ty. Kouč na druhou stranu je víc o tom, aby tě vedl k tomu, abys sám našel odpovědi na svoje otázky. Je to takový facilitátor, který ti pomůže rozvinout tvoje dovednosti a najít vlastní cestu, místo aby ti říkal, co máš dělat. Takže pokud hledáš někoho, kdo ti dá konkrétní rady a cestu, tak mentor bude lepší volba. Ale pokud chceš spíš pracovat na sobě a objevovat svoje schopnosti, tak koučování by ti mohlo vyhovovat víc. Záleží na tom, co přesně potřebuješ pro svůj kariérní růst.

132 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Michal Macek
Succeed.cz/Články/Mentorství a koučink
Kdy je ideální čas na nalezení mentora v kariérním cyklu?Objevte, kdy a proč byste měli vyhledat mentora během různých fází vaší kariéry. Tento článek rozebírá klíčové momenty, kdy může mentorství výrazně po...
1000 slov
10 minut čtení
11. 1. 2025
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky